Journalist Jeroen Verelst heeft te kampen met een kleine mailverslaving, maar dat is vooral een geval van beroepsmisvorming.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Ben jij nog van je computer weg te slaan?

Als journalist zit ik de hele dag online. Zelfs als ik thuis aan het surfen ben, is het meestal nog in het kader van mijn werk. Ik schuim ook voortdurend de nieuwssites af – ik houd niet alleen de Vlaamse kranten in het oog, maar ook BBC World en The New York Times.

Heb je nog tijd om iets anders te lezen dan?

Facebook staat tussen mijn favorieten, en ik volg ook enkele blogs, zoals radioplasky.wordpress.be. Sinds een paar weken is er een hype rond de nieuwe blog mediaminister.wordpress.com. De persoon die erachter zit, is erg goed op de hoogte van de interne gang van zaken bij kranten en tv-zenders, en ik vind het wel boeiend dat er zoveel over de blogger gespeculeerd wordt.

Ben je zelf nog niet aan het bloggen geslagen?

In het kader van het boek dat ik net schreef over de Oosterweelverbinding werd dat idee geopperd. Een hoop van de bestaande blogs vind ik echter rotzooi, plus: ik vraag me af of het nut heeft om voor een intieme kring van bezoekers te schrijven. Hoewel: er zal online wel een vorm van natuurlijke selectie plaatsvinden. Ik blijf het echter vreemd vinden om een blog te schrijven over mezelf en mijn dagelijks leven. Waarom zou iemand daarin geïnteresseerd zijn?

Web 2.0 draait rond het idee dat mensen via het internet hun mening en hun persoonlijkheid makkelijk vorm kunnen geven. Wat vind je van die mogelijkheid om overal op te reageren?

Op de site van De Morgen houd ik wel de reacties in het oog. Er ontstaat een discussie tussen lezers die ik wel interessant vind. Ik vermoed wel dat de reacties op demorgen.be goed gefilterd worden, want je leest er heel andere dingen dan bij hln.be. Al vermoed ik dat De Morgen toch ook een ander publiek aantrekt – iets minder populistisch.

Vind je Facebook en andere netwerksites een sociale stap vooruit?

Ik vind Facebook een leuke afwisseling tussen het werken door. Ik spendeer er geen uren per dag, maar het is een gemakkelijk medium om met mensen af te spreken en om oude vrienden terug te vinden. Facebook zal wat mij betreft echter nooit mijn echte sociale leven in het gedrang brengen. Niets gaat boven een gezellig avondje op café of restaurant. Zo geloof ik ook niet dat het gedaan is met boeken en kranten, mensen houden gewoon van iets dat echt is.

Jeroen Verelst is journalist bij ‘De Morgen’ en auteur van ‘Een brug te ver? Hoe de Lange Wapper aan het wankelen ging’. Het boek verscheen bij Manteau en ligt nu in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content