Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Nootoperatie – Op massale vraag van de fans: het tweede – korte – seizoen van ‘Jericho’.

Reeks: **

Extra’s: **

Paramount

Reeks. Het tweede seizoen van Jericho is een unicum: het gebeurt immers maar zelden dat een Amerikaanse serie kan verrijzen. De dramareeks over een klein dorpje dat na een massale atoomaanval op de VS van de buitenwereld afgesloten raakt, moest na een weinig succesvol eerste seizoen de boeken sluiten. Toen fans op het internet een reddingsactie op poten zetten en massaal pindanootjes naar het hoofdkwartier van ABC stuurden – een verwijzing naar het onbevredigende einde – bonden de tv-bonzen echter in: de schrijvers kregen de kans om hun verhaal af te ronden in dit zevendelige tweede seizoen.

De vraag is nu natuurlijk: is Jericho 2 al die heisa waard? Ja en neen. Het eerste seizoen van Jericho was onderhoudend en goed gemaakt, maar een topserie à la Lost of 24 – waar de schrijvers de mosterd haalden – kon je het niet noemen. Eigenlijk zijn er de afgelopen jaren veel betere reeksen vroegtijdig naar de slachtbank geleid, zonder dat fans de tv-studio’s hebben bestookt. Aan de andere kant losten de makers op het einde van Jericho 1 zo weinig vragen op – ze dachten immers dat ze wél verder zouden mogen doen – dat deze box voor de fans zeker welgekomen is.

In dit tweede seizoen – opnieuw goed, maar niet uitzonderlijk – gaan enkele inwoners van Jericho op zoek naar de verantwoordelijken voor de atoomaanval. En die bevinden zich niet in Iran of Noord-Korea, zoals de machthebbers willen doen geloven, maar in de schoot van de Amerikaanse regering zelf. Omdat de ‘Allied States of America’, zoals het land nu heet, onder het bewind van de nieuwe president een halve dictatuur wordt, lijkt Jericho nu ook minder een ode aan de veerkracht van de VS na de aanslagen van elf september 2001, maar veeleer een commentaar op de manier waarop George Bush en de neoconservatieven 9/11 hebben gebruikt om hun eigen agenda door te duwen.

Toen ABC nieuwe afleveringen bestelde, liet men de deur open voor een derde seizoen, voor het geval Jericho plotseling zou aanslaan. Dat bleek echter niet het geval en na zeven weken was het definitief voorbij. Maar wees gerust: in de allerlaatste aflevering worden de eindjes mooi aan elkaar geknoopt. We vermoeden dat de tv-bazen echt wel geen nootjes meer in de bus wilden krijgen.

Extra’s. Naast enkele korte docu’s ook een alternatief einde, dat nooit uitgezonden werd.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content