Waarmee kan je Jérémie Renier (26) – de jonge blonde god van het Waalse acteursgild – cultureel een plezier doen? Met Charlotte Gainsbourg, ‘Terminator’, Jacques Brel en… Vlaamse radio!

* Wat staat er op je iPod?

Van alles: van zigeunermuziek over klassiek, hiphop en jazz naar The Bee Gees. Ik moet toegeven: ik ben nogal onhandig met die iPod. Nummers downloaden of cd’s rippen en vervolgens op dat ding zwieren, het is niet aan mij besteed. Maar ik heb nu mijn vrouw met Kerstmis ook een iPod cadeau gedaan. Hopelijk heeft zij dat onding sneller door.

* Wat staat op de soundtrack van je leven?

Mijn levenslied is Mon Amour van Jacques Brel: een wijze levensles, opgedragen aan iemand die uit mijn leven verdwenen is. Voor de rest draai ik in de wagen momenteel vaak 5: 55, de laatste van Charlotte Gainsbourg. Onderweg zet ik het liefst Vlaamse radiozenders op, de muziek op de Waalse is echt niet veel soeps.

* Met welke muziek ben je opgegroeid?

Mijn eerste cd ooit was Hit Connection 4. Schaamtelijk. In die tijd was ik ook zware fan van Michael Jackson. Mijn smaak evolueerde naar reggaetoestanden à la Bob Marley. Ik rookte toen behoorlijk wat jointjes, vandaar de cannabisposters op mijn kamer. En via metalgroepen als Iron Maiden en Metallica ben ik uiteindelijk bij de vroege techno beland.

* Zat acteren er al in van kindsbeen?

Samen met mijn broer (de komiek Yannick Renier, die aan Jérémies zijde speelt in ‘Nue propriété’, nvdr. ) draaide ik vroeger in onze tuin actiefilmpjes met de Super 8-camera van mijn pa. We maakten onder andere een remake van Terminator. Yannick en ik hadden elk zo’n geweer waar een vlagje uitfloepte als we schoten! Ik herinner me nog dat we op een dag een ‘vuurgevecht’ faketen langs een autoweg. Een automobilist die dat zag gebeuren, stapte woedend uit en gaf ons een flink pak rammel. Ik ben nog nooit zo bang geweest als toen. Helaas hebben we die scène niet op tape. (lacht)

* Heb je ergens een collectie van?

Mijn huis staat boordevol dvd’s. Alleen al via de Césars, het Franse equivalent van de Oscars, ontvang ik elk jaar 60 dvd’s van films die nog moeten uitkomen. En als ik naar de Fnac ga, kan de dvd-ofiel in mij zich niet bedwingen. In mijn collectie zitten vooral recente films. Van stuff als Boogie Nights (1997), of van het oeuvre van Martin Scorsese en Darren Aronofsky ( Requiem for a Dream, Pi) ben ik behoorlijk wild. Al heb ik in mijn verzameling ook klassiekers als Some Like it Hot (1959) met Marilyn Monroe of Un singe en hiver (1962) met Jean-Paul Belmondo en Jean Gabin. Ook de films waar Louis de Funès of Patrick Dewaere in meespelen vind ik waanzinnig.

* Welk boek zou je graag nog verfilmd zien?

Ik ben een semi-autobiografische roman over het leven van de zanger Georges Moustaki aan het lezen. Zijn beginjaren in duistere Brusselse cabaretten en zijn contact met Jacques Brel zijn daarin prachtig beschreven. Er is ook een moordverhaal in verweven, dus daar zit filmmatig wel iets in. Nu, ik lijk langs geen kanten op Georges, dus de hoofdrol zal voor iemand anders zijn!

* Wat is het gat in je cultuur?

Ik ben vreselijk slecht in namen onthouden, dus ik kan geen boompje opzetten over de hipste bands of kunstenaars. Ik zou me ook meer moeten focussen op theater. Ik speel het niet meer zo vaak, omdat op de planken acteren me minder goed afgaat dan op een filmset. Voor de rest zou ik graag een betere muzikant zijn. Ik speel wel wat drums en djembé, maar verder dan boem tsjak, boem boem tsjak geraak ik niet. Ach, mijn skills volstaan om van tijd tot tijd samen met vrienden op de Brusselse Grote Markt te gaan trommelen voor geld. En met de opbrengst gaan we pinten pakken!

Nue propriété, met in de hoofdrollen Isabelle Huppert en Jérémie en Yannick Renier, loopt vanaf 24 januari in de bioscoop. Jérémie speelde ook mee in La Promesse en L’Enfant van de gebroeders Dardenne.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content