Vrijdag 29/4, 20.45 – Acht

Vergeet Madame Non, Acht introduceert Mijnheer Ja. Jean – u misschien bekend als Jean-Baptiste Dumont, de man die in Where is Gary? Europa doorkruiste op zoek naar de oplichter die hem in het Brusselse Zuidstation 100 euro lichter had gemaakt – wil immers Vlaming worden. In een achtdelige docusoap doet hij er alles aan om zich aan deze kant van de taalgrens te integreren. ‘Ironisch? Eigenlijk niet, neen’, zegt de in Brussel wonende Waal in al haast perfect Nederlands.

Meen je het écht dat je je tot Vlaming wil laten naturaliseren?

Jean: Kijk, sommige mensen geloven misschien niet dat België binnen afzienbare tijd zal worden gesplitst, maar ik houd er toch rekening mee dat het kan gebeuren. Als het zover is, sta ik eerlijk gezegd liever aan de rijkere kant met de betere sociale zekerheid en hardere werkers – de Vlaamse dus.

En wat denk je daar allemaal voor te moeten doen?

Jean: Wel, ik heb eerst eens mijn stamboom uitgepluisd omdat ik dacht dat het makkelijker zou gaan als ik toch ergens Vlaamse roots had. En ja: de grootmoeder van mijn grootmoeder komt uit Antwerpen. (Lacht) Eerst en vooral neem ik taallessen om mijn Nederlands te verbeteren, en misschien laat ik zelfs mijn naam vervlaamsen – al weet ik nog niet hoe moeilijk dat zal worden. Ik heb gehoord dat je bij de gemeente de taal van je identiteitskaart kan laten aanpassen, dat wil ik dus óók doen. En verder wil ik me kleden als een Vlaming, eten als een Vlaming en me ontspannen als een Vlaming.

Heb je geen schrik om in clichés te vervallen – of is dat net de bedoeling?

Jean: Dat hangt van de Vlamingen af: ik roep immers jullie hulp in. Via de facebookpagina Jean in Vlaanderen én de website van Acht kan iedereen commentaar geven of suggesties doen. Van Marokkaanse jongeren uit Schaarbeek heb ik bijvoorbeeld gehoord dat Vlamingen een specifieke manier van wandelen zouden hebben, die moet ik me dus ook eigen maken.

Nog iets typisch Vlaams?

Jean: Zeuren over het feit dat Franstaligen te lui zijn om Nederlands te leren? (Lacht)

Ik las dat je ook een beroep wil doen op Bekende Vlamingen. Al veel respons gehad?

Jean: De écht Bekende Vlamingen lijken niet geïnteresseerd. Trouwens, in Wallonië bestaat die cultuur veel minder: daar wordt niet van ‘Bekende Walen’ gesproken. Ironisch genoeg was Christophe Deborsu (de RTBF-journalist die meedeed aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en een rubriek had in ‘De Zevende Dag’; nvdr.) de eerste die aanbood me te helpen.

Voel je je intussen al wat Vlaming?

Jean: Meer en meer, ja. Ik ben niet van plan om uit Brussel te verhuizen, maar door Vlamingen te ontmoeten, voel ik me in Vlaanderen al meer thuis. Iedereen is zo vriendelijk dat ik me makkelijk lijk te integreren. Bovenal vind ik het een verrijking voor mezelf, ik wil echt het hele proces doorlopen.

Nog geen negatieve reacties gekregen?

Jean: Eigenlijk niet, neen. Tot nog toe zijn de meeste mensen heel positief, zowel Vlamingen als Walen. Dat ik toch al vrij goed Nederlands praat, blijkt een aangename verrassing. Toen we in Namen gingen filmen, merkte ik bij sommige mensen op straat wel wat teleurstelling, maar de algemene reactie is best oké. Of ik al boze politici aan de deur heb gehad? Toch niet, misschien komt dat wel na de uitzending. (Lacht)

BARBARA DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content