Tussen twee optredens door vindt Jasper Steverlinck de tijd omop het net naar nieuwe bands en gekke instrumenten te speuren.

Veel muziek is tegenwoordig gratis te downloaden. Hoe sta je daar tegenover?

Ik ben er niet principieel tegen. Wij zorgen ervoor dat de nummers van Arid op MySpace wel gratis te beluisteren zijn, maar ze zijn niet te downloaden. Je kunt onze muziek wel legaal kopen op iTunes. Ik vind dat dingen een deel van hun waarde verliezen als ze gratis zijn. Je mag niet blind zijn voor die nieuwe kanalen, maar het is toch vreemd om iets waaraan je twee jaar gewerkt hebt gratis weg te geven.

Download je zelf muziek?

Ik download soms dingen die ik beter wil leren kennen, maar als ik het echt goed vind, koop ik het uiteindelijk toch. De laatste plaat van Radiohead heb ik wel integraal gedownload, gewoon omdat ze online eerder uit was. Ik vind het vervelend als ik een plaat nietfysiek heb. Vroeger had ik zowat drieduizend cassettes in huis.

Kruip je ook achter de computer om muziek te maken?

Ik ben behoorlijk progressief op dat vlak. Ik gebruik graagprogramma’s als ProTools. Het is een hulpmiddel, maar geenweg op zich. Het is leuk om zo zelf drums, bassen en andereinstrumenten te programmeren, maar om nummers te schrijven grijp ik toch nog graag naar mijn akoestische gitaar.

Hoe zit het met de MySpace van Arid? Houd jij je daarmee bezig?

Neen, onze gitarist houdt die up-to-date. Ik heb zelf ook eenMySpace, maar die gebruik ik vooral om andere bands mee tebeluisteren, niet zozeer om contact te houden met mijn vrienden.

Luister je ook wel eens online naar de radio?

Ik luister soms naar sites als Last.fm. Als je een band intikt, stellen die zelf een playlist voor jou samen met gelijkaardige muziek. Ik ben het vaak niet eens met de resultaten, maar muziek is dan ook heel subjectief. Er wordt heel veel gemaakt, en dan wil ik me ook nog verdiepen in oude dingen zoals bands die Led Zeppelin ooit beïnvloed hebben. Dat plan heb ik nu toch even laten varen.

Koop je ook instrumenten online?

Ja, gitaren en domme dingen. Ik heb onlangs een blaasorgeltjegekocht, gemaakt door een Amerikaanse firma uit Vermont. Die dingen worden gebruikt om op de slagvelden een elegie voor de gesneuvelde soldaten te spelen. Leuk om te hebben, maar ik heb bijna geen plaats meer voor al die spullen.

Wat zijn je favoriete websites?

Ik ben fan van sites als Eartraining.com, waar je je muzikaalgehoor kunt trainen. En Guitargeek.com staat ook in mijn favorieten. Daar kun je dan bijvoorbeeld opzoeken wat de guitar setup is van mensen als David Gilmour van Pink Floyd of Dave Grohl van de Foo Fighters. Zulke dingen vind ik plezant.

Jasper Steverlinck sluit zijn tournee met Arid af op 4 maart in de Handelsbeurs in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content