JASON STATHAM ‘IK BEN ME MAAR AL TE BEWUST VAN MIJN BEPERKINGEN’

Van illegale straatventer over Guy Ritchies fetisjacteur tot Hollywoods hoop in bange actiedagen. Jason Statham kan zijn eigen succesverhaal moeilijk geloven. Blinde ambitie is ‘The Stath’ echter vreemd. ‘Een romantische komedie zit er niet meteen in.’

Je personage uit ‘The Mechanic’ behoort niet tot het soort vechtersbazen dat je normaal neerzet.

Jason Statham: Figuren als Bishop komen inderdaad niet vaak voor in de scripts die ik aangeboden krijg. Zijn IQ ligt duidelijk boven het gemiddelde en de gedetailleerdheid waarmee hij zijn opdrachten voorbereidt, dwingt respect af. Het deed deugd om eindelijk nog eens in een project te stappen dat het niet alleen van actiesequenties moest hebben. Een intrigerende plot, maak dat mee! (Lacht)

Was je een fan van de originele ‘The Mechanic’?

Statham: Ik herinner me dat ik enorm onder de indruk was toen mijn vader me in de eighties de oorspronkelijke film op video toonde. Charles Bronson is altijd een van mijn favoriete acteurs geweest. Zijn oldschoolcharisma zorgde ervoor dat hij met weinig woorden veel kon zeggen. Dat talent maakte de woordeloze beginsequentie van de originele The Mechanic zo straf.

Ben jij tevreden met het einde van jullie versie?

Statham: Remakes zullen altijd stof doen opwaaien. Als je het origineel te nauw volgt, noemt men de film een holle herhalingsoefening. Als je te ver afwijkt, word je van heiligschennis beschuldigd. Er is enorm veel gediscussieerd over het einde van onze versie. Zelf had ik liever de donkere toon van de oorspronkelijke film behouden, maar de geldschieters dachten daar anders over.

De schermchemie tussen jezelf en tegenspeler Ben Foster is onmiskenbaar.

Statham: Dat ligt aan het feit dat Ben en ik totale tegenpolen zijn. Tijdens mijn vrije tijd vertoef ik het liefst in een luxevakantieoord op de Bahama’s. Als Ben niet hoeft te werken, trekt hij met zijn rugzak naar een of andere onherbergzame plek. Op de set stel ik me dan weer veeleer volgzaam op, terwijl hij er niet voor terugdeinst om aanpassingen te suggereren.

Leiden zulke verschillen niet tot spanningen?

Statham: Integendeel, het is fantastisch! Ben is ongelooflijk talentvol. De dialogen die hij herschreef, behoren tot de beste van de film. Hij heeft de relatie tussen onze twee personages flink uitgediept. Ik was bovendien enorm onder de indruk van zijn lef. Ondanks zijn hoogtevrees zie je hem en niet een of andere stuntman samen met mij naast een hoog flatgebouw bengelen.

Word je al die actievehikels nooit moe?

Statham: Ik ben me maar al te bewust van mijn beperkingen. Iemand als Ben kan zich elk personage eigen maken, mij lukt dat niet. Enerzijds ligt dat aan mijn gelimiteerde acteertalent, anderzijds aan de verwachtingen van het bioscooppubliek. In een romantische komedie hoef je me niet onmiddellijk te verwachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content