Peter (elf oscars), Michael (tien aanklachten) en Janet (één tiet), 2004 leek wel het jaar van de Jacksons! Maar dan zouden we onrecht doen aan de nieuwe James Bond (wie dat ook mag worden), de geknelde zenuw van David Bowie en natuurlijk aan Marcel Vanthilt en Serge Simonart, die tijdens Eurosong met hun vete de muziek naar de achtergrond verwezen. Enfin, ons eigenzinnige jaaroverzicht van 2004. Plus: de best ofs van enkele mensen die in de schijnwerpers stonden. Door Ben Van Alboom, Bart Cornand en Stefaan Werbrouck

Walt Disney stopt met de productie van klassieke animatiefilms. De legendarische studio zal zich enkel nog bezighouden met digitale animatie: want daar zit het geld, staat tussen de lijnen te lezen. * Een paar dagen later kondigt Apple-baas Steve Jobs aan dat zijn digitale speeltuin Pixar, verantwoordelijk voor kaskrakers als Toy Story en Finding Nemo, de samenwerking met Walt Disney stopzet. Jobs noemt de recente (klassieke) animatiefilms van Walt Disney absolute rommel, wat iedereen natuurlijk al lang wist. Behalve in Wall Street dan, waar de aandelen van Walt Disney naar beneden tuimelen. * Eric Bana wordt de volgende James Bond. * Helmut Newton komt om het leven: de tachtigjarige fotograaf rijdt tegen een stilstaande muur. De oude man heeft nooit aan een film meegewerkt, maar legde al eens een actrice vast op film en werd vaak gesignaleerd met een camera en een hoop naakte vrouwen. Hij voelde zich met andere woorden wel thuis in Hollywood. * Licht in de duisternis:Lost In Translation (Sofia Coppola), Distant Lights (Hans-Christian Schmidt)

‘I want to make one thing clear. I do not take narcotics.’Courtney Love probeert in het nieuwe jaar haar geloofwaardigheid terug te winnen. * Jack White, frontman van The White Stripes, mag aan de rechter uitleggen waarom hij Jason ‘Von Bondie’ Stollsteimer enkele motten heeft verkocht in een bar. 500 dollar boete en we spreken er niet meer over. * Ryan Adams probeert in Liverpool’s Royal Court de kloof met de burger te dichten. Die kloof heeft precies de afmetingen van de orkestbak. Hij verbrijzelt zijn linkerpols. * Britannia rules the airwaves: Take Me Out van Franz Ferdinand verovert de wereld. * David Palmer, ex-drummer van Jethro Tull, laat zijn willy afzetten en laat zich vanaf nu aanspreken met Dee. * Alan White krijgt zijn C4 en wat muilperen als drummer van Oasis, dat tegen beter weten in een nieuw album probeert op te nemen. * Axelle Red brengt een box uit die dikker is dan zijzelf. * Think of One wint op de BBC Radio 3 World Music Awards in de categorie Boundary Crossing. * In onze iPod: The Black Album (Jay-Z), The Diary of Alicia Keys (Alicia Keys), I Can’t Stop (Al Green).

2004 wordt het boeiendste tv-jaar in tijden, daar zijn alle programmadirecteurs het begin januari over eens. * In afwachting werpt de VRT in het kader van 50 Jaar Televisie Stille Waters nog eens op de buis. Ja, het ging er vroeger op tv toch een stuk trager aan toe. * Hoewel: het grote kanon begin 2004 is detectivereeks Witse, die zowat 1,7 miljoen Vlamingen lokt. Al vermoeden wij dat een aanzienlijk deel daarvan gewoon voor de buis in slaap is gevallen. * Hit in de VS: The Apprentice, waarin vastgoedmagnaat Donald Trump enkele sollicitanten op de rooster legt. VT4 koopt de rechten. * Woestijnvis verlengt zijn exclusiviteitscontract met de openbare omroep tot 2011. * De preselecties voor het Eurovisiesongfestival gaan van start. Nicole & Hugo kregen een grondige afstofbeurt en maken een comeback met Love Is All Around. * Jo De Poorter debuteert op VTM met De 10, een lijstjesprogramma waarvoor de presentator Hugh Hefner en OJ Simpson mag gaan interviewen. * TV1 experimenteert met niet voor de hand liggende humor in Het Geslacht De Pauw en Het Eiland. Beide programma’s lokken zeer gemengde gevoelens uit. For the record: wij vinden het eerste lichtelijk fantastisch, het tweede lichtelijk overroepen. * VTM doet aan huisruil in De Nieuwe Mama. Enkele weken later is met ‘Wij mikken in het gat’ de eerste catchphrase van 2004 geboren. * Paul Jambers neemt afscheid van het programma dat een grote tien jaar zijn naam heeft gedragen. ‘Ik vertrek met mijn zeilboot en jullie zullen nooit nog iets van mij horen’, zo verklaart hij. Ach, if only! * Gezien en goed bevonden:Je Zal Het Maar Hebben (VT4), Het Leven Zoals Het Is: OCMW (TV1), 24 2 (Kanaaltwee).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content