JANI GAAT… …NIET WETEN WAT HEM OVERKOMT

‘Ik háát het om nieuwe dingen te doen.’ En toch gaat Jani Kazaltzis de komende weken naar het leger, fietsen, pokeren, vissen, zelfs op metalcruise. Allemaal dingen die heel ver van zijn lifestylebed liggen. En het is allemaal de fout van Bart De Pauw.

Het idee achter Jani gaat… (gemaakt door Koekentroef, het productiehuis van Bart De Pauw) is dat de Limburgse stijlgod met Griekse roots elke week in een wereld terechtkomt waar hij absoluut niet thuishoort: Jani speelt mama van drie kinderen, Jani op safari, Jani op spokenjacht, Jani gaat vissen… Niet noodzakelijk werelden die hij altijd al eens wilde leren kennen. ‘Precies, ik háát het zelfs om nieuwe dingen te doen’, bekent hij. ‘Ik ben iemand die graag in zijn comfortzone zit. Ik wilde ook niet per se weg van de styling: daar liggen mijn roots, dat is en blijft mijn biotoop. Maar het idee om op VIER iets nieuws te doen gaat nu toch al enkele jaren mee. Alleen: ik vond nooit iets dat echt bij me paste. Tot mijn inmiddels goede vriend Bart De Pauw voorstelde om eens een totaal andere kant van mezelf te tonen. Dat kon ik niet weigeren.’

In een eerder interview met Knack Focus zei je dat je geen Louis Theroux bent. Nochtans zijn er wel gelijkenissen met het format van Jani gaat…

JANI KAZALTZIS: (schaterlacht) Komaan, dat is zoals tegen Britney Spears zeggen: jij bent Madonna. Nee, ik zie de overeenkomsten niet. Je voelt dat Theroux altijd vertrekt vanuit een grondige voorstudie. Ik absoluut niet. Ik word er echt in gegooid, als een jongetje dat ergens wordt gedropt en van niks weet, maar wel heel nieuwsgierig is.

Ik had verwacht dat de paracommando’s wat onwenniger zouden staan tegenover een homo in hun rangen, maar nee, die aflevering leverde net emotionele momenten van camaraderie op.

KAZALTZIS: Awel, dat verbaasde mij ook. Ik ben daar met heel veel vooroordelen binnengestapt. Ik dacht: dat zijn macho’s die posters van naakte vrouwen tegen hun muur hebben hangen en denken: ‘Hier komt die janet.’ Niet dus. Ik kwam daar toe, werd in dat peloton gedropt en er vormde zich onmiddellijk een kameraadschap. Die mannen moeten ervoor zorgen dat je sterk genoeg bent, hé, zodat het korps overeind blijft. In het leger mag je nooit een kameraad achterlaten. Ze doen er alles aan om je er mentaal door te trekken. Dat is heel intens en mooi om te zien.

Je lijkt deel uit te maken van een nieuw soort presentatoren dat…

KAZALTZIS: (kijkt verbaasd) Noem mij nóóit een presentator! You’re fired! Out! (lacht) Ik kan echt niet presenteren, geloof me. Ik kan zelfs geen tekst opzeggen. Ze hebben me dat al voorgesteld, maar ik marcheer niet in een studio. Ik word daar gek, en ik vind het ook niet leuk. Dus een talkshow met Jani gaat er niet van komen, vrees ik.

Ik doelde op tv-figuren zoals Erik Van Looy, Karen Damen en Jeroen Meus: geen afgelikte types, maar mensen die succesvol zijn omdat ze een ontwapenende echtheid uitstralen. Jij past toch ook in dat rijtje?

KAZALTZIS: Ik kan wel mezelf zijn, ja. Dat lukt zelfs beter wanneer er een camera op mij gericht is. En ik vind het een eer dat Erik Van Looy en Bart De Pauw mij uitnodigen voor hun shows. Misschien ben ik in die zin wel een ‘nieuwe presentator’. Maar ik beschouw mezelf toch liever als een reality bitch.

Nu je het over Karen Damen hebt: met haar zie ik best wel enkele gelijkenissen. Allebei dragen we het hart op de tong, zeggen we dingen zonder erbij na te denken – wat niet altijd even goed uitdraait, haha – maar de mensen wéten wel dat wat we eruitflappen eerder emotioneel dan rationeel is. Misschien heeft de kijker daar tegenwoordig wel nood aan. Ik vind het zelf ook toffer om naar iemand te kijken die af en toe eens uit zijn rol valt, maar tenminste wel ongezouten zijn mening durft te zeggen, ook al ben je het daar niet altijd mee eens.

En inderdaad, je mag tegenwoordig al eens stuntelen. De nieuwslezertrend van vroeger, met presentatoren die strak in het pak zaten en altijd bestudeerd praatten, is er echt wel uit. Het is losser geworden, meer relaxed. Echtheid, daar draait het om. Nu, als je voor de camera staat als een echte presentator, dan moet je wel op de propere manier presenteren, vind ik. Anders verstaan de kijkers je gewoon niet.

Je bent ook iemand die een zeer divers publiek aanspreekt: de VIJF-vrouw, maar evengoed de Stubru-luisteraar of de Canvas-kijker.

KAZALTZIS: Ik ben het ondertussen een beetje gewend, maar twee jaar geleden vond ik dat zeer vreemd, hoor, dat mannen op me af kwamen en zeiden: ik kijk ook naar Zo man zo vrouw. Weliswaar onder impuls van hun vrouw, maar ze waren naar eigen zeggen wekelijks op de afspraak. Dat heeft mij zelfverzekerder gemaakt. Vroeger had ik soms het gevoel dat bepaalde mensen op me neerkeken.

Vind je het echt nog aangenaam, dat hele lifestylegedoe, of wordt het op de duur toch een tikkeltje vermoeiend?

KAZALTZIS: Ik vind het nog altijd keileuk om te doen, ik amuseer me nog altijd rot wanneer ik een kleerkast mag opentrekken. Dus ik zou de vraag omdraaien: hoe lang gaat de kijker het nog leuk vinden? Dat is iets wat mij veel meer bezighoudt. Weet je, als het van mij afhing, waren we met Zo man, zo vrouw gestopt na seizoen drie. Ik had toen iets van: drie is wel genoeg. Maar ja, de kijkcijfers werden alsmaar beter. Dus nu ben ik mijn negende reeks aan het opnemen. Op een dag zal er een einde aan móéten komen. Maar zolang de kijker het lust, is het voor mij een eer om het te maken.

En wanneer het uiteindelijk toch stopt?

KAZALTZIS: Och, tegen dan ben ik stinkend rijk en hoef ik niks meer te doen. (lacht) Niet waar, hoor. Ik ben achter de schermen met heel veel nieuwe projecten bezig: met Jani-tv, met een schooltje dat ik ga starten… Vroeger zou ik het niet erg gevonden hebben om niet meer voor tv te werken, nu zou ik het heel jammer vinden. Maar stel dat dat Zo man zo vrouw eindigt: dan zal er wel een ander format voor mij uit de bus komen, zeker? De vraag is alleen, lieve schat: zal ik ooit nog zo’n succesvol programma kunnen maken? Of misschien heb ik dat net al gemaakt, met Jani gaat…?

JANI GAAT…

Vanaf 4/4 elke maandag om 20.35 uur op VIER.

DOOR ANDREAS ILEGEMS

‘IK BEN GÉÉN VLAAMSE LOUIS THEROUX. KOMAAN, DAT IS ALS TEGEN BRITNEY SPEARS ZEGGEN: JIJ BENT MADONNA.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content