Voor een workaholic alsJan Leyers is het interneteen onuitputtelijke bron vaninformatie. Zolang het maarsnel genoeg gaat.

Welke sites vinden we bij jouwfavorieten?

Het zijn vooral praktische sites, zoals een rijmwoordenboek. En nieuwssites: ik surf van gazet naar gazet, over CNN en terugom te merken dat er drie kwartier voorbij zijn. Na een uurtje beginik me weer af te vragen of er toch niets belangrijks gebeurd is en begint het opnieuw.

Kan je je verliezen in eindeloze surfsessies?

Bij mij is het alles of niets. Dan spring ik van ultraned.org, een overzicht van alle marathons ter wereld – ooit moet het er eens van komen! – naar joyce-royce.com op zoek naar interessante boeken bij dit Antwerpse antiquariaat. Ook leuk vind ik YouTube. Onlangs zag ik er het fantastische I Only Want To Be With You van Dusty Springfield, of iets totaal anders: een filmpje over de Sjah van Iran.

Waar heb je informatie gehaald voor ‘De weg naar Mekka’?

Over de islam zijn er miljoenen sites. Een goede vind ik islamonline.net, compleet met fatwabank, waar de meest uiteenlopende vragen door islamgeleerden worden beantwoord – denk aan: is het haram om een hond te houden? Miraclesofthequran.com bevat een overzicht van de wetenschappelijke kennis die in de Koran verborgen zit.

Is er verder veel geschiedenis te vinden?

Veel geschiedenis te vinden? De Enneaden van de Griekse filosoof Plotinus staan verdorie volledig in Nederlandse vertaling op het internet (op latium.nl, nvdr.)! Al vraag ik me daarbij wel af wie dat in godsnaam online zet.

Veel muzikanten zoeken tegenwoordig instrumenten op het internet. Ben jij een van hen?

Twee dingen kan je níet online kopen: een bruid en een gitaar. Die moet je in levenden lijve vastgehouden hebben. Wat niet wegneemt dat ik af en toe een kijkje neem op gruhn.com, een winkel in Nashville met prachtige vintage gitaren die mij elke keer weer doet betreuren dat Sinterklaas niet bestaat.

Heb jij als tv-maker digitale televisie in huis?

We hebben Net Gemist en Ooit Gemist, ik vermoed dus dat we digitale televisie hebben. (lacht) Vooral voor films wordt dat bakje hier gebruikt. Er liggen trouwens nog zoveel dvd’s te wachten dat ik niet aan online downloaden toekom.

En andere technologische hoogstandjes?

Mijn studio is digitaal, maar vooroorlogs. In die omgebouwde schuur vindt een kat haar jongen niet terug, zo rommelig is het er. Ik vind het vooral handig om op een goeie dag mijn stem op te nemen. Als we met een band spelen, trekken we naar een professionele studio.

Herinner je je na al dat internetten nog de eerste keer dat je online ging?

Ik weet nog dat het via de telefoonlijn frustrerend lang duurde om in te loggen. En dat ik Nietzsche en The Beatles had gegoogeld vóór ik op aanraden van iemand anders mijn eigen naam ingaf. Hoeveel hits ik heb? Meer dan zestigduizend blijkbaar, maar er zit heel wat rommel tussen.

De weg naar Mekka, Jan Leyers’ zoektocht naar het hart van de islam, wordt deze zomer herhaald, elke donderdagavond op Canvas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content