Jan De Smet

Muzikale duizendpoot Jan De Smet schrijft nog brieven zoals vroeger, maar koopt zijn instrumenten met veel plezier online.

Spendeer jij veel tijd aan de computer?

Hoe langer hoe meer. Het heeft een tijdje geduurd voor ik het systeem doorhad, maar ondertussen heb ik al veel mooie dingen kunnen kopen dankzij het internet, dingen waarnaar ik anders jaren moet zoeken.

Wat koop je dan zoal?

Muziek in al zijn vormen, onvindbare platen die ik dan toch na heel hard zoeken kan vinden op eBay of andere sites. Toen de Amerikaanse dollar heel laag stond, heb ik een paar echte koopjes kunnen doen. Zo heb ik een Recording Kinggitaar uit de jaren 40 gekocht, een heel groot ding. Dankzij de sterke euro kon ik meer bieden en dat heeft me een instrument opgeleverd dat ik nu al twee jaar in elke voorstelling gebruik.

Zijn je ervaringen met online kopen altijd zo positief geweest?

Eigenlijk wel, al heeft ooit iemand geprobeerd mij een cd te verkopen die zogezegd een originele editie was. Ik heb me nog nooit bekocht gevoeld, als je dat bedoelt. EBay is een goed systeem: als een verkoper drie negatieve beoordelingen krijgt, wordt die van eBay gehaald. Zelf heb ik nog niets online verkocht, ik verkoop meestal op een instrumentenbeurs.

Koop je ook muziek op iTunes?

Neen, ik ben een liefhebber van het fysieke voorwerp. Als ik een liedje graag hoor, ga ik ervan uit dat er op die cd nog wel twee of drie nummers zullen zijn die ik leuk vind. De prijs van cd’s is de laatste tijd aan het zakken, vooral van oude dingen waarvan de rechten vervallen zijn. Onlangs heb ik een cd-box gekocht met tien cd’s van Thelonius Monk voor tien euro, dat is toch ongelooflijk?

Waag je je wel eens op sociale netwerksites?

Neen, ik houd me daar ver van af, want ik spreek toch liever af met mensen op café. Ik ben bang dat ik met al dat Facebooken geen tijd meer zou hebben om bijvoorbeeld brieven te schrijven. Ik houd ervan om een mooie brief te schrijven – op het juiste papier en met een mooie stempel erbij.

Heb je het al eens geprobeerd?

Ik heb ooit wel een account aangemaakt op Facebook, omdat iemand een fanpagina had aangemaakt voor De Nieuwe Snaar en ik die toch wel eens wilde bekijken. Maar zulke websites doen me altijd denken aan die cartoon van Kim: een ventje zit moederziel alleen achter de computer in zijn woonkamer en zegt: ‘Ik heb 665 vrienden. Op Facebook.’

Jan De Smet is deze zomer te zien als ceremoniemeester op Hotel Jarretelle, het allereerste Belgische Burleskfestival, van 17 tot 26 juli in Vooruit, Gent.

Met bijdragen van Stijn Van Kerkhove & Jill Mathieu (iLife)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content