Een elektronische magiër verovert vrouwenharten met soulplaat ‘Multiply’. ‘Schrikwekkend, man, al die enthousiaste jonge meisjes!’

18/8 Chateau

Nog gloeiend hete artiesten op Pukkelpop: LCD Soundsystem, Kaiser Chiefs, Arcade Fire, The Magic Numbers.

‘Multiply’ is bijzonder warm ontvangen. Went het, die roodgloeiende telefoon?

Jamie Lidell: Zwijg! Ik heb geen minuut meer voor mezelf, en dat terwijl ik diep vanbinnen enorm lui ben. Klagen zou ongepast zijn, want ik heb hier natuurlijk zélf om gevraagd. Vroeger schreef ik clevere songs voor een elite, te vergelijken met inside jokes die alleen je vrienden begrijpen. Ik wilde meer mensen bereiken en raken, en dat is blijkbaar gelukt: het publiek zingt de teksten nu méé.

Lok je met je huidige soulrepertoire meer vrouwen naar je optredens?

Vooral veel schrikbarend jonge meisjes, beladen met badges en bedelend om een handtekening. Ik probeer dat niet té serieus te nemen. Ik ben 31 en dus te oud om m’n ego toe te laten een loopje met mezelf te nemen.

Je zegt over jezelf als entertainer: ‘Ik ben een amateur’. Te oordelen naar de vele lovende live-kritieken die je oogst, is dat op z’n minst een merkwaardige uitspraak.

Toch niet. Mijn stelling werd bewezen toen ik een tijdje geleden het voorprogramma van James Brown mocht spelen. Mister Brown: dát is pas een professional. Ik vind het niet erg een amateur te zijn, hoor. In mijn ogen was Jimi Hendrix evenmin een pro: hij verloor zich wel eens in over the top gitaarsolo’s. Voor mij moet een show spontaan blijven.

Je improviseert graag live. Heb je ooit iets op een podium uitgevreten waar je achteraf spijt van kreeg?

Het enige wat me soms zorgen baart, is dat ik de neiging heb om agressief te worden tegen het publiek als een paar toeschouwers bad vibes uitsturen. Héél fout, die fuck off-houding. Dat is dus de slechte kant van onprofessioneel zijn. Tegenwoordig probeer ik negatieve reacties weg te lachen: ‘Wil iedereen die me haat me nú beginnen uitjouwen? Dan zijn we daar meteen van af’. Als er dan een storm van gejoel losbarst, zit je natuurlijk met een probleem. (lacht) De Amerikaanse komiek Andy Kaufman kon daar goed mee om. Hij deed niets liever dan het publiek uitdagen. Gevaarlijk spelletje, maar hij beheerste het.

Er is een theorie die zegt dat je je geboorteland pas begrijpt als je het verlaat. Heb je wat over Engeland geleerd nu je in Berlijn woont?

Ik ben gaan beseffen dat ik er een haat-liefdeverhouding mee heb. Mijn humor is nog altijd onmiskenbaar Brits, maar de arrogantie en het cynisme van de Engelsen vind ik nu ronduit walgelijk.

Peter Van Dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content