STRENGTHS * Cameron heeft een van de bekendste sciencefictionfilms en het grootste kassucces uit de geschiedenis op zijn naam staan. Met Terminator werd hij een beroemdheid, dankzij Titanic een legende. De film die van Leonardo DiCaprio en Kate Winslet wereldsterren maakte, bracht wereldwijd bijna twee miljard dollar op en kreeg 11 Oscars, een record dat Cameron deelt met Peter Jackson ( Return of the King) en William Wyler ( Ben-Hur). Die status maakt van hem een van de machtigste mensen van Hollywood.

OPPORTUNITIES * Vorige week maakte Cameron bekend dat hij eindelijk zal starten met een nieuw project: Avatar, een sciencefictionfilm over een ex-marinier die het moet opnemen tegen vijandige buitenaardse wezens. En zoals te verwachten was, is Avatar een ambitieuze film: hij wordt opgenomen in 3D en volledig gedraaid met een ‘real time virtual camera system’, waarbij de computerbeelden en de acteurs op het moment van de opname worden samengevoegd. Dat moet leiden tot ‘een film die het publiek de bioscoopzalen uitblaast’, aldus de immer bescheiden Cameron.

WEAKNESSES * Hoe maak je een opvolger voor een film als Titanic? Dat is de vraag waar Cameron bijna tien jaar mee heeft geworsteld. Sinds 1997 heeft Cameron zich beziggehouden met alles en nog wat, behalve bioscoopfilms. Hij maakte de tv-serie Dark Angel en dompelde zich helemaal onder in zijn obsessie voor het leven onder zee, waarover hij een aantal documentaires produceerde. Met zijn status kun je niet verwachten dat hij pakweg American Pie IV gaat maken, maar een decennium nadenken is toch ook overdreven.

THREATS * Cameron heeft met Terminator 2, True Lies en Titanic al drie keer een film gemaakt die op het moment van de release de duurste uit de geschiedenis was. Het budget van Avatar is momenteel begroot op 190 miljoen dollar (tien miljoen minder dan Titanic), maar gezien de grootte en de complexiteit van het project lijkt het logisch dat hij een nieuw record vestigt. Bij Titanic is de gok goed uitgedraaid, maar kan een virtuele 3D-sciencefictionfilm de harten van het bioscooppubliek even hard beroeren als Leonardo DiCaprio en Kate Winslet? Het antwoord volgt in 2009, als Avatar uitkomt.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content