Het grote uitmelken. Is één wereldhit genoeg voor een ‘gewone’ cd, een live-cd én een live-dvd? De vraag stellen is ze – helaas – beantwoorden.

James Blunt *

CHASING TIME:

THE BEDLAM SESSIONS

WARNER

Het zat eraan te komen. Geen kaskraker zonder sequel, geen wereldhit zonder full-album, digipack, limited edition, live-plaat, live-dvd, remix-plaat, documentaire, greatest hits én verzamelbox. Voor die laatste twee is het nog wat vroeg bij James Blunt – hoewel: er zijn groepen die al na één single een best of uitbrengen, denk maar aan Technotronic – maar voor het overige wordt het succes van You’re Beautiful dezer dagen vakkundig uitgemolken. Binnenkort worden Blunts eerste singles High en Wisemen opnieuw uitgebracht, en na zes miljoen verkochte exemplaren kan het maar een kwestie van tijd zijn voor een of andere platenbons het lumineuze idee krijgt om een limited edition van debuutplaat Back To Bedlam te laten persen, compleet met onuitgegeven demo-versies, covers, remixen, handgeschreven liner notes en andere bonussen waar geen hond wat aan heeft.

Maar genoeg gemijmerd, ter zake nu. Chasing Time: The Bedlam Sessions is een dubbele live-cd/dvd met een optreden in Ierland (op cd) en een concert in de BBC-studio’s (op dvd). Blunt wordt begeleid door een strijkensemble en speelt behalve eigen nummers ook covers van Neil Finn ( Fall At Your Feet) en The Pixies ( Where Is My Mind), maar veel voegen die niet toe aan de originele versies. Waarom precies het BBC-concert op dvd werd gestanst en niet het reguliere concert in Ierland mag ook een raadsel heten – Blunt is niet meteen de meest bezielde zanger op deze aardbol, en het televisiedecor maakt er zijn songs alleen maar cleaner op. Ook van de extra’s krijgen we het bepaald niet warm: de videoclips hadden we al een keer te veel gezien, de making-ofs zijn overbodig, de documentaire Being Blunt laat niks zien dat we al niet ergens gelezen hadden, en voor fotogalerijen zijn we intussen een jaar of vijftien te oud geworden – zijn we er eigenlijk ooit jong genoeg voor geweest?

Chasing Time: The Bedlam Sessions was zo onvermijdelijk als de vogelgriep maar u hoeft ‘m niet te kopen. Laat het een troost wezen. Wouter Van Driessche

Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content