JAMBERS IN DE POLITIEK

Politieken Paultje: 'Ik neem aan dat die politici mij ook van naam kenden.'

Maandag 19/5, 21.40 – VTM

Paul Jambers, de reportagemaker die van zijn naam een merk maakte, duikt in de aanloop naar de verkiezingen de politieke coulissen in en volgt er zes kopstukken (Bart De Wever, Kris Peeters, Maggie De Block, Johan Vande Lanotte, Wouter Van Besien en Gerolf Annemans) in vijf afleveringen, die allemaal in de laatste week voor 25/5 op de buis komen. ‘De kiem voor Jambers in de politiek dateert van twee jaar geleden’, zegt Jambers. ‘Ik had VTM toen voorgesteld een reeks te maken waarin ik voor elke aflevering een week in een ander milieu vertoefde. Een van die milieus was de politiek. Onlangs vroeg Kris Hoflack van de VTM-nieuwsdienst me of ik zin had om dat aspect uit te werken.’

Is het wat gelukt om tot die kopstukken door te dringen?

PAUL JAMBERS: Met elk van die mensen heb ik twee maanden opgetrokken. Als je zolang met mensen omgaat, ga je als vanzelf ook over persoonlijke dingen praten. Dan gaat het over de impact van de politiek op hun leven, over concurrentie met anderen. Politici leiden een complex leven en ik vond het een voorrecht om daar getuige van te mogen zijn. Ik heb aan die mensen gevraagd om me hun agenda voor elk van die dagen gedurende die twee maanden door te sturen zodat ik zelf kon bepalen op welke dagen ik hen zou volgen.

Maggie De Block werd ook al gevolgd voor het VIER-programma Kroost van Eric Goens en Goens volgde haar ook voor zijn politieke tweeluik Schild en vriend. Bart De Wever had je dan weer helemaal voor jezelf, zo lazen we in de krant.

JAMBERS: Voor alle duidelijkheid: ik heb geen exclusiviteit gevraagd van De Wever. Ik heb ook in de krant gelezen dat ik de enige ben die hem heeft mogen volgen in deze drukke periode en uiteraard ben ik daar blij om. Waarom dat zo is, daar heb ik geen idee van. Het moet zijn dat hij op de een of andere manier toch vertrouwen heeft in mij als televisiemaker of zo. Of misschien vond hij het interessant dat ik geen politiek journalist ben, was hij even benieuwd naar het resultaat dan ik. Natuurlijk had ik het fijn gevonden als ik elk van hen exclusief zou hebben mogen volgen, maar dat is niet realistisch. Maggie De Block bijvoorbeeld werd inderdaad ook gevolgd door Eric Goens – ik ben hem zelfs verschillende keren tegengekomen tijdens het draaien. En natuurlijk, op debatten en bij persconferenties ben je ook niet de enige. Daarom dat ik meer geïnteresseerd was in de momenten achter de schermen, wanneer we wel de enigen waren: in de voorbereiding van het debat en bij het ontstaan van de oneliner. Daarmee hoop ik dat ik het verschil maak.

Peter Mertens van PVDA+ volg je niet, hoewel die partij deze keer toch opvallend meer wordt opgevoerd in de media.

JAMBERS: Uiteraard vind ik Mertens ook een interessante figuur, net zoals Jean-Marie Dedecker en Jean-Pierre Van Rossem, maar ik had maar vijf afleveringen van 50 minuten en als je dan niet al te fragmentarisch te werk wil gaan, moet je je aantal onderwerpen beperken. Uiteindelijk hebben we beslist om enkel figuren uit die partijen te volgen die vertegenwoordigd zijn in het parlement en die mensen heb ik dan geobserveerd zoals ik dat altijd gedaan heb voor mijn reportages: vanuit verwondering, met als uiteindelijk doel de verklaring van hun gedrag. Uiteraard hadden we al een idee van elkaar – ik neem aan dat zij mij ook van naam en als tv-maker kenden en dat ze ook wel een idee van mij als persoon hadden – maar al die politici heb ik nu voor het eerst ontmoet, zoals ook zij mij voor het eerst ontmoet hebben.

Je bent er ondertussen bijna zeventig, je hebt je biografie al neergepend. Wat wil je nog doen voor je het professioneel voor bekeken houdt?

JAMBERS: Tja, ik word elke dag ouder, dat kan ik niet tegenhouden, en ik ben de pensioengerechtigde leeftijd al even voorbij. Ik weet dus niet hoeveel ik nog ga kunnen doen, maar ik blijf ideeën hebben. Je hoort dus nog van mij.

GEERT VERHEYEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content