‘Flags of Our Fathers’ is lang niet de eerste film over de bloedige slag op het vulkanische eiland. Drie andere memorabele rolprenten die inzoomen op de tragedie.

Sands of Iwo Jima * 1949

Typisch John Waynevehikel dat de all American hero opvoerde als sergeant Stryker, een oorlogsveteraan die een zootje ongeregeld klaarstoomt voor de strijd tegen de spleetogen. Hij moet afrekenen met een kereltje wiens haat voor zijn vader geen grenzen kent en met een lafaard die de dood van een makker op zijn geweten heeft. Uiteindelijk bekoopt Stryker het met zijn eigen leven op het zwarte zand van Iwo Jima. Wayne werd genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in deze pure propagandafilm, die een duizelingwekkende kaskraker werd. Achter de camera stond Allan Dwan, die eerder de Shirley Templeklassiekers Heidi en Rebecca of Sunnybrook Farms had gedraaid. Cameo’s van de echte Iwo Jimahelden John Bradley, Ira Hayes en Rene Gagnon bezorgden de film de nodige persaandacht. De ultieme tegenpool van Clint Eastwoods nieuwste.

The Outsider * 1961

Door de kritiek verguisd curiosum van Marty-regisseur Delbert Mann dat meermaals verknipt werd. Tony Curtis speelde Ira Hayes, de marinier van indiaanse origine die John Bradley vergezelde op de oorlogsaandelentour door de VS. Het wangedrag van de depressieve Hayes zorgde dat hij in de jaren na de oorlog vooral faam verwierf als bajesklant en amokmaker. Deze biopic blijkt vandaag onvindbaar, maar uit foto’s kan opgemaakt worden dat het gelaat van de latere The Boston Strangler-acteur met de nodige lagen make-up en een valse neus was bijgewerkt. Laten we stellen dat Adam Beach er geloofwaardiger uitziet als de tragische marinier.

Heroes of Iwo Jima * 2001

Lauren Lexton regisseerde deze documentaire die dieper ingaat op de waarheid achter de wereldberoemde foto van Joe Rosenthal. Aan de hand van gesprekken met o.a. de gepensioneerde fotograaf in kwestie en Flags of Our Fathers-auteur James Bradley worden enkele mythes uit de wereld geholpen. Zo wordt aangetoond dat het kiekje van de zes mariniers die de vlag hijsen op de top van Mount Suribachi niet geënsceneerd was. Er wordt ook dieper ingegaan op de enorme impact van zo’n hoopgevend beeld op een door de oorlogswaanzin geteisterd Amerika. Ex-marinier en steracteur Gene Hackman speelt gastheer.

ONZE VROEGERE INTERVIEWS MET CLINT EASTWOOD.

(S.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content