HUYGHE: Een talkshow met Ivan Heylen uit 1995. Het concept was dat er hete hangijzers uit de actualiteit besproken werden, waarbij verschillende partijen werden uitgenodigd en ook het publiek zijn zeg mocht doen. De realiteit was dat Ivan één groot circus was. Ik weet niet of het de bedoeling was dat mensen er iets van opstaken of hun mening bijstelden. Er werd vooral heel veel geroepen. Vorig jaar hebben we een fragment getoond waarin het Vlaams Blok zijn zeg mocht komen doen, terwijl Ivan op handen en knieën over de grond kruipt, wild grommend, en op de schoot van zijn gasten gaat zitten. Laat ons zeggen dat Ivan er een iets andere stijl op na hield dan zijn broer Martin.

Ivan is het soort programma waarvan je weet dat het van zijn leven niet meer gemaakt zou kunnen worden. Zo is er een aflevering waarin Michel Vandenbosch en de grote baas van de vleeslobby in debat gaan. Het gesprek eindigt met Piet Huysentruyt die voor beiden een gerecht klaarmaakt. Vandenbosch krijgt een stuk gras met kwarteleitjes op – het enige wat vegetariërs volgens Piet eten – terwijl de baas van de vleeslobby, een behoorlijk corpulente man, een cartoonesk grote steak zit te eten. Belangrijk detail als je je de scène wilt voorstellen: Piet Huysentruyt had een man bun in 1995.

Oprecht: ik zou heel graag willen weten hoe Ivan ooit goedgekeurd is en hoe dat programma gemaakt is. De making of: ik zou ernaar kijken. Maar meer nog doet Ivan je afvragen welke voorstellen in de jaren negentig níét werden goedgekeurd door VT4. Ik bedoel: als het passeert om Filip Dewinter te modereren terwijl je over de grond kruipt, wat was dan de lijn om te zeggen: ‘Wacht eens, zou het kunnen dat dit programmavoorstel erover is?’

Een talkshow zoals ze niet meer gemaakt kunnen worden.

Jaar 1995

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content