Otis Redding zong weemoedig vanuit het graf (Sitting On) The Dock Of The Bay, Roy Orbison maakte een postume comeback met You Got It, Joy Division scoorde met Love Will Tear Us Apart nadat hun zanger de pijp aan Maarten gaf en Tupac Shakur was na die ene fatale drive-by shooting goed voor tien keer platina. En dan hebben we het nog niet over Elvis Presley, Kurt Cobain en Jeff Buckley, grootverdieners aan de zijde van magere Hein.

De dood is voor onze zingende medemens zelden een eindpunt, en met postume releases valt er een aardige cent te verdienen. Het zal met Michael Jackson niet anders zijn. De prins van de popmuziek was voor zijn overlijden muzikaal op een dwaalspoor geraakt, maar onze neus eraf als er de komende jaren met de regelmaat van de klok geen schier eindeloze verloren gewaande, vergeten dan wel half voltooide ‘parels’ uit de kast vallen.

Het uitmelken van Wacko Jacko’s erfenis is met This Is It alvast ingezet. De song draagt niet toevallig dezelfde naam als Jacksons wegens evidente redenen afgelaste concertreeks. De comebackshow zal later deze maand (28/10) onder Michael Jackson’s This Is It ook als film de bioscopen aandoen. Een dag eerder ligt de dubbele cd This Is It in de winkels met behalve ‘The music that inspired the movie’ ook This Is It, de single. U bent nog mee?

Wie had gehoopt op een laatste (?) ademstoot als Don’t Stop ‘Till You Get Enough of Beat It is eraan voor de moeite. This Is It is een kleffe, op zeemzoete strijkers gelooide liefdesballade, in de koninklijke discografie een muzikaal bindmiddel tussen The Girl Is Mine en Heal The World. Een neuriënd gospelkoortje knipt zacht met de vingers terwijl Michael snikt en hikt als vanouds: ‘This is it/Here I stand/I’m the light of the world/I feel grand’ – het is niet alleen morbide, het heeft ook iets cynisch. Jacksons houdbaarheidsdatum is bijna vier maanden verstreken en blijkbaar functioneerde de man enkel nog op bergen pijnstillers. Zo ‘grand’ zal hij zich niet gevoeld hebben.

Na zijn dood voerde Jacksons lauwe semiballade Man In The Mirror de downloadlijstjes aan – rouw drukt zich nu eenmaal het best uit in tranentrekkers. Jammer wel dat deze artiest die behalve een muzikaal monument ook een meesterlijk danser en showbeest was bij zijn eerste postume release niet toepasselijker wordt geëerd.

Jonas Boel

‘Voor zijn dood functioneerde Jackson enkelop pijnstillers.Zo ‘grand’ zal hij zich niet gevoeld hebben.’

Partner Content