Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Ontroerpolitie. Interpol – de band, niet de internationale misdaadbestrijdingscoöperatie – levert zijn derde klassieker op rij af. Goed voor elf postpunkhymnes die een raid plannen op uw oren, uw gemoed en de hitlijsten.

Our Love To Admire

Capitol – rock

Mocht u zich afvragen hoe lang we er in deze bespreking van de nieuwe Interpol over zullen doen om bij de naam Joy Division uit te komen: precies 22 woorden, dankuwel. Dus laten we maar meteen met de hele gevel in huis vallen. Wij hebben stilaan ons bekomst van dat eeuwige gezeur over de nalatenschap van Joy Division en wie er zoal aanspraak op mag maken. Voor zover wij weten, heeft Ian Curtis geen muzikale wilsbeschikking achtergelaten toen hij zich 27 jaar geleden in zijn keuken verhing. Het zal ons bijgevolg een rotzorg wezen dat groepen als Interpol, Editors, The Walkmen, The Black Angels en – even diep ademhalen – I Love You But I’ve Chosen Darkness wel eens om een lepel mosterd gaan aankloppen bij de Britse postpunkers. Ze hebben ons allen fijne tot uitstekende platen geschonken en daar moeten we blij om zijn en zelfs een tikje dankbaar, al hoeft overdreven diep knielen nu ook weer niet – zeker niet als u Luisa Maria of Albert heet.

Interpol en Editors zijn er bovendien in geslaagd een sound te creëren die onmiskenbaar de hunne is. Goed, ze doen allebei hun voordeel met kille keyboards, ijle gitaren, soepele bassen en kurkdroge roffels, maar van platte epigonie is geen sprake. Overigens evolueren beide groepen in een duidelijk eigen richting. Terwijl Editors op het ook zopas verschenen An End Has A Start de strakke songstructuren loslaat met het oog op de maximalisatie van een grootser en weidser geluid, kiest Interpol op Our Love To Admire resoluut voor de songs and the songs only.

En die mogen er potjandorie nogal eens zijn! Pioneer To The Falls en single The Heinrich Maneuver drijven op de prachtigste staccatogitaren sinds Radioheads Airbag; Rest My Chemistry is Where Is My Mind van de Pixies in een postrockversie; Wrecking Ball een majestueuze knipoog richting Brian Wilson en afsluiter The Lighthouse dompelt de luisteraar bij wijze van grand finale onder in een bad van rustieke countryriedels.

We wensen ze allemaal een spoedig singleschap toe.

Download nu: Pioneer To The Falls – Wrecking Ball

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content