MIKE FIGGIS

VS 1990, MET RIChARD GERE, ANDY GARCIA, NANCY TRAVIS. 21.55 – VIJFTV

De Brit Mike Figgis ( Leaving Las Vegas), afkomstig uit het experimentele theater en de muziek, debuteerde met Stormy Monday, een jazzy hommage aan de film noir die zich in Newcastle afspeelt. Na deze stijlrijke film trok hij naar Hollywood om er Internal Affairs te regisseren, een thriller over politiecorruptie in LA. Richard Gere had een hele resem flops achter de rug, maar zijn sterke vertolking en zijn tegendraadse casting als de gerespecteerde maar gewelddadige en door en door oneerlijke cop Dennis Peck gaven zijn carrière een nieuwe duw in de rug. De tegenspeler van Gere is de ziedende nieuweling Avila (Andy Garcia, in een rol die speciaal voor hem geschreven werd), een ambitieuze politieman van Mexicaanse origine, die samen met zijn lesbische partner wil bewijzen wat voor een verdorven smeris de meedogenloze Peck, een man met vier vrouwen en negen kinderen, wel is (een van de rotste uit het genre, daar waren de kenners het over eens). De poppen gaan pas echt schoftachtig aan het dansen wanneer Peck insinueert dat hij met Avila’s vrouw (Nancy Travis) geslapen heeft, een curatrice die lezingen over Buñuels Belle du Jour geeft.

‘Style over substance’, luidde een vaak terugkomende kritiek op dit verbijsterend politiedrama, maar ons deert dat niet. Figgis (hij componeerde ook een deel van de score) laat inderdaad de sfeer primeren, maar de broeierige en vreemde gemene sexy chic die hij creëert, doen weinigen hem na. En door de fotografie van Scarface en Chinatown-cameraman John A. Alonzo lijkt Internal Affairs wel een neo-noir die in een stralende gouden halo baadt.

A Knight’s Tale H Brian Helgeland, VS 2001. Dit middeleeuws ridderspektakel van L.A. Confidential-scenarist Brian Helgeland is een in Praag opgenomen avontuurlijke actiekomedie vol anachronistische onzin, stevige rocksongs en atletische duels. Met Heath ‘Brokeback Mountain’ Ledger als de heldhaftige, kloeke blonde schildknaap die zich voordoet als een ridder van adellijke stand. (20.30 – VT4) l John Q (0) Nick Cassavetes, VS 2002. Een waardig thema (ziektezorg), een sterke cast (Denzel Washington, Robert Duvall) en een ondermaats script dat door Nick Cassavetes veel te sentimenteel in beeld gebracht wordt. (21.10 – Kanaaltwee) l Tampopo HHH Juzo Itami, Japan 1986. Felgesmaakte, hilarische satirische farce, vol knipogen naar Buñuel en Visconti, over een door een jonge weduwe en samoerai-vrachtrijder gerund noedelrestaurant. (23.15 – ARTE) l The Virgin Suicides HHH Sofia Coppola, VS 1999. Voor de Tokio-spleen van Lost in Translation debuteerde dochter Coppola zelfverzekerd met dit weemoedige drama waarin vijf suburbane tienerzussen die net de liefde ontdekt hebben voor een collectieve zelfmoord kiezen omdat ze zich niet door hun religieuze ouders (James Woodes en Kathleen Turner) begrepen voelen. (23.50 – NED 3)

L.J.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content