INSIDE OBAMA’S WHITE HOUSE

Vanaf maandag 23/5, 22.55, NPO2

Een documentaire die even spannend is als de betere politieke thriller.

Voor miljoenen mensen stond de verkiezing van Barack Obama symbool voor een nieuw tijdperk. Toen hij in 2008 verkozen werd, beloofde de nieuwe president van de Verenigde Staten dat hij het land – en zelfs de wereld – zou veranderen. Obama maakte beloftes: de oorlog in Irak zou eindigen, martelgevangenis Guantánamo zou sluiten en gezondheidszorg zou betaalbaar worden voor iedere Amerikaan. Maar die verandering effectief invoeren bleek moeilijker dan voorzien tijdens de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie. In een vierdelige docureeks kijkt BBC achter de gesloten deuren van het Oval Office om een licht te werpen op de successen en mislukkingen van de president. Aan de hand van hypergedetailleerde analyses, getuigenissen van Obama zelf en gesprekken met leden van zijn inner circle wordt een beeld geschetst van een president die wel verandering wíl brengen, maar daarbij botst op een muur van vooroordelen en de harde socio- economische realiteit. Democratische of Republikeinse adviseurs, beleidsmakers, senatoren en stafchefs als David Axelrod, Christina Romer, Susan Collins, Tim Geithner en Nancy Pelosi hangen in deze vierdelige reeks Obama’s vuile was buiten.

‘I’m the President of the United States and I can’t make anything happen.’ De machtigste positie van de wereld gaat met heel wat onmacht gepaard, zo blijkt. Zijn hele campagne had Obama de kiezers op het hart gedrukt dat geen enkele verandering te moeilijk was. Maar na zijn verkiezing moest Obama afrekenen met een instortende huizenmarkt, de bail-out van de nationale autoindustrie en torenhoge werkloosheidscijfers. ‘Obama begint zijn termijn met de gebrekkige overtuiging dat je welvaart kunt creëren door geld te lenen en uit te geven’, zei Republikein John Boehner naar aanleiding van de eerste maatregelen die de nieuwe president wilde nemen, een monsterakkoord van een paar biljoen om de Amerikaanse economie opnieuw op gang te brengen. Wil Obama zijn massale fiscale stimulans goedgekeurd zien, dan moet hij delicate onderhandelingen manipuleren om compromissen en deals te sluiten.

Op die manier wordt deze docu in beeld gebracht: als een spannende politieke thriller waarin beide partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Inside Obama’s White House toont hoe het kaartenhuisje van de Amerikaanse politiek finaal instort op de bevolking die het moet beschermen. Het eerste luik van de serie, waarin Obama vooral stemmen moet ronselen bij de Republikeinen voor zijn omstreden maatregelen, lijkt daarom een realistische versie van wat de eerste twee seizoenen van House of Cards ons getoond hebben.

(A.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content