BESCHEIDEN – De vier Indiana Jonesfilms samen in een doosje: schoon beeld, maar geen box voor de eeuwigheid.

Steven Spielberg

VS, 1981, 1984, 1989, 2008

Paramount / blu-ray

Films: van *** tot *

Extra’s: ***

Indiana Jones voorstellen, is al even overbodig als uitleggen wie James Bond, Zorro of Charles Chaplins vagebond zijn. Het zijn iconische filmpersonages, elk met hun eigen overbekende attributen. De bolhoed en wandelstok van Chaplin worden bij Indiana Jones vervangen door een stetsonhoed en een zweep. Steven Spielberg en George Lucas wilden destijds een mythisch personage creëren, stevig verankerd in de helden van hun jeugd. Spielberg droomde ervan een Bondfilm te regisseren. Lucas presenteerde hem Indiana Jones. Voor Indiana Jones and the Lost Ark (1981), de eerste film, grepen ze terug naar de met cliffhangers volgestouwde seriefilms die hun jeugdige zaterdagmiddagen kleurden. Het commerciële succes van de avontuurlijk ingestelde archeoloog ‘Indy’ overtrof hun stoutste verwachtingen. Onvermijdelijk volgden sequels en al dan niet duidelijke rip-offs, ook buiten de film – denk maar aan tombraider Lara Croft.

De eerste drie Indy-avonturen werden al in 2003 geëerd met een uitvoerige dvd-uitgave. Op deze blu-rayeditie prijkt ook het vierde deel en werd het aantal uren bonusmateriaal nog opgeschroefd. Maar een tweede Alien Quadrilogy (zowat de standaard voor somptueuze heruitgaven) is deze box niet geworden: geen commentaartracks, geen storyboards, geen preproductiemateriaal. En zo kun je nog wel een paar zinnen doorgaan.

De focus van deze Complete Adventures ligt op het voortreffelijke documentairemateriaal (aangevuld met interviews uit 2003) dat werd geschoten tijdens het draaien van The Lost Ark. Maar dat stond dus al (gedeeltelijk) op de dvd-editie. De korte docs over The Kingdom of the Crystal Skull zijn zelfs uiterst mager en bieden (buiten een kijkje achter de fx-schermen) niet meer dan de gebruikelijke schouderklopjes.

Maar goed, bonusmateriaal richt zich uitsluitend tot fans, cinefielen of de filmstudenten. Alles draait tenslotte om de films, toch? De digitale versies van de vier films ogen wel degelijk fantastisch. Het beeld is haarscherp en biedt een rijkdom aan details en kleurschakeringen. De geluidskwaliteit haalt gegarandeerd het onderste uit de kan van uw surroundsysteem. In een industrie waar ‘nooit genoeg’ niet op de agenda staat, komt er gegarandeerd nog een of andere verjaardagseditie uit. Waar dan wel commentaartracks, alsook nieuwe docs, op zullen staan. Kwestie van de economie draaiende te houden.

PIET GOETHALS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content