EEUWIG PUBEREN. debutant BENJAMIN KUNKEL VERTELT IN DE EERSTE HELFT VAN ZIJN BOEK EEN INNEMEND VERHAAL, MAAR GAAT DAARNA UIT DE BOCHT.

BENJAMIN KUNKEL

PICADOR, 256 BLZ., A 12

Indecision

Bridget Jones ’s Diary van Helen Fielding, Are You Experienced van William Sutcliffe… We nemen het u niet kwalijk als u geen geduld meer kunt opbrengen voor nog maar eens een verhaal over een twintiger die op zoek is naar zichzelf, en het geld heeft om die zoektocht te blijven rekken. Maar Indecision krijgt van ons wel het voordeel van de twijfel, al is het maar omdat de coming-of-age roman van debutant Benjamin Kunkel u toch zeker een half verhaal lang zoet kan houden.

Dwight maakt deel uit van een geprivilegieerde groep, namelijk die van kinderen uit de hogere middenklasse die het zich kunnen permitteren om adolescent te blijven lang nadat de vervaldatum verlopen is. ‘Don’t make a career out of your childhood!’ roept zijn vader hem op een dag toe, en meer dan een decennium nadat u en ik zich daarvoor op onze kamer opsloten, begint Dwight, 28 ondertussen, zich zowaar vragen te stellen. Bij zijn job, die nergens heen gaat; bij zijn vriendin, die uiteindelijk wil huwen maar hoogstwaarschijnlijk niet met hem; en bij de vrienden waarmee hij samenhokt, omdat die allemaal andere toekomstplannen hebben. Die vragen worden nog dwingender als Dwight beseft dat er een reünie zit aan te komen, en hij wanhopig op zoek moet naar iets om over op te scheppen – dat hij niet kaal is geworden, is maar een mager verhaaltje om mee uit te pakken.

Dwight ziet het licht als een van zijn huisgenoten hem overtuigt dat hij lijdt aan abulia, oftewel ’the loss of the ability to make decisions’ en hem meteen ook een nieuwe drug aanreikt om dit euvel te verhelpen. Dwight beslist om de drug te nemen.

Tot zover zit alles snor in Indecision, maar dan gaat Kunkel op de loop met zijn verhaal én met ons inlevingsvermogen. Met een rugzak vol spirituele waanzin, en de goede raad van pa (‘ The great hope is eventually to find a delusion that will outlast your life’) belandden we met Dwight in Ecuador, op bezoek bij een oude vriendin. We hadden hem verloren moeten laten lopen, maar tegen beter weten in maken we ook nog kennis met een Argentijns-Belgische studente die haar thesis heeft opgegeven. Onderhand heeft onze weerzin voor de spiritueel herboren jongeling dusdanige proporties aangenomen, dat we hem willen neerknallen als hij nog maar eens op een morgen wakker wordt ‘with this birthday-boy or Christmas Day eagerness not always felt by the full-grown even when on vacation’. Het ergste moet dan nog komen: Dwight wordt politiek bewust.

Tot ergens halverwege is Indecision een frisse schets van de medemens: besluiteloos, grappig, onschadelijk. Daarna laat Kunkel Dwight de zin van het leven ontdekken en wordt hij zowaar socialist! U leest het goed, maar lees het alleen hier.

Hans Comijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content