WOLFGANG PETERSEN

VS 1993. MET CLINT EASTWOOD, JOHN MALKOVICH, RENÉ RUSSO. 21.00 -VT4

IN THE LINE OF FIRE

Twee genres hebben de iconische status van Eastwood bepaald: de western en de urbane thriller. Het zijn toevallig ook de twee genres waar Eastwood in het begin van de jaren negentig naar teruggreep om opnieuw te schitteren: eerst in de revisionistische western Unforgiven en een jaar later in deze robuuste thriller, twee films waarin Eastwood slim en handig zijn status en imago van ouder wordende actieheld bespeelt. En dat In the Line of Fire hem na aan het hart lag, bewijst het feit dat hij zelf regisseur Wolfgang Petersen contacteerde (Petersen had net naam gemaakt met Das Boot en The Never Ending Story). In het beklemmende en accurate In the Line of Fire , een van de eerste films waaraan de Amerikaanse geheime dienst zijn medewerking verleende, is Eastwood Frank Horrigan, een gewetensvolle presidentiële bodyguard die achtervolgd wordt door een trauma. Dertig jaar geleden slaagde hij er niet in om op Dealey Plaza in Dallas de kogel te stoppen die John F. Kennedy het leven kostte. Dat trauma weet de psychopathische en professionele killer Mitch Leary (een memorabele John Malkovich) perfect in zijn voordeel om te buigen. Hij telefoneert Horrigan thuis met de boodschap dat hij de huidige president tijdens zijn verkiezingscampagne wil ombrengen. Wat volgt, is een psychologisch subtiel kat-en-muisspelletje, een opwindende race tegen de klok en een finale met een achtervolging te voet. Petersen bouwt de spanning zorgvuldig op, en heeft en passant zelfs oog voor een romance tussen Clint en FBI-agente René Russo.

Defending Your Life ** Albert Brooks, VS 1991. Aan A Matter of Life and Death van Powell en Pressburger kan deze halfzachte satire over het leven na de dood niet tippen, maar de volwassen komische toon en het goede acteerwerk maken van Defending Your Life een van de betere komedies van Brooks. De regisseur vertolkt zelf de rol van een pas overleden reclameman die zijn leven moet verdedigen voor een soort tribunaal. Als hij er op Meryl Streep verliefd wordt, ziet zijn toekomst én lot er plots een stuk rooskleuriger uit. Brooks’ milde spot komt nog het best tot zijn recht in de scènes waarin hij geïnspireerd het leven in het nagelwitte, utopische en hypercleane Judgment City beschrijft (14.55 – VTM) Speed 2: Cruise Control (0) Jan De Bont, VS 1997. Een ronduit teleurstellende sequel op een van de opwindendste actiefilms van de jaren negentig. Sandra Bullock is opnieuw op post, maar Keanu Reeves bedankte voor dit adrenalineloze vervolg, gesitueerd op een cruiseschip. (20.25 – Kanaaltwee)

Stargate Atlantis Spin-off van de sf-serie Stargate, waarin een groep wetenschappers op zoek gaat naar de geheimen van Atlantis (17.30 – Kanaaltwee) Knappe koppen Wat is intelligentie? Volstaat een hoog IQ of moet je over meer kwaliteiten beschikken. Over Leven pluist het uit (21.05 – Canvas) Flikken Nieuwe, zevende reeks van de Vlaamse politieserie, die om vooralsnog onduidelijke redenen nog altijd populair blijft. Misschien een onderwerp voor Bart Peeters? (21.10 – één)

Luc Joris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content