Dimitri Dewever medewerker Trends

Met het bloedmooie Ori and the Blind Forest staat de Xbox One eindelijk ook stevig op de indiekaart.

ACHTERGROND

Op het vlak van onafhankelijk ontwikkelde downloadgames was PlayStation jarenlang een stapje voor op de concurrentie: laagdrempelig voor ontwikkelingsstudio’s, feedback en tools tijdens het productieproces, en ga zo maar verder. Dat resulteerde inmiddels in heel wat baanbrekende toppers. Met de Xbox One lijkt het tij voor Microsoft nu aan het keren. Ori and the Blind Forest mag je binnen zijn genre gerust een mijlpaal noemen. De sinds enige tijd bijgestuurde indiepolitiek van de Amerikaanse spelconsole lijkt eindelijk haar vruchten af te werpen.

BAMBI-CONCEPT

Het spel laat zich omschrijven als een ‘Metroidvania’-platformer (als een kruising tussen Metroid en Castlevania) met sprookjesinvloeden. Je krijgt de controle over Ori, een witte, spookachtige verschijning die als baby in een bos terechtkwam en daar geadopteerd werd door Naru, een goedhartige zwarte reus. Jaren later veegt een catastrofe het bos bijna van de kaart, en Naru overlijdt. Er zit voor Ori niets anders op dan alleen verder te gaan. Eerst is hij verlegen en zwak, maar gaandeweg wordt hij moediger en behendiger en kun je hem uitrusten met vrijgespeelde verse vaardigheden.

HOOP DOET LEVEN

Na een tijdje kruist Ori het pad van Sein, een flitsende entiteit die hem de rest van zijn tocht vergezelt en op commando zijn vijanden aanvalt. Als Ori kun je zo slagen en projectielen van rivalen ontwijken, terwijl Sein de kastanjes uit het vuur haalt. Na een tijdje spring je als een behendige bosacrobaat over kloven, loop je op rotswanden, stoot je je af op plaatselijke fauna, dobber je over vijvers, daal je af in grotten, bevries je de tijd en zweef je feeëriek door het ijle. Je levert onder meer slag met magische kikkers, mythische vogels en geslepen apen die zich in het bos verschuilen. Daarbij dien je zelf voor savepunten te zorgen.

VERDICT

Ori and the Blind Forest is een stijlvol en gedetailleerd vormgegeven platformspel, verpakt in een toegankelijk coming-of-age-verhaal waarin naadloos thema’s als rouw en hoop verweven zitten. De besturing is intuïtief en strak. De symfonische muziek is magisch. Alleen de omgevingsobstakels konden wat extra vinnigheid gebruiken. En wie graag de volle honderd procent uit een game haalt, zal het jammer vinden dat je niet terug kunt keren op je stappen om verborgen extra’s of geheime locaties te bereiken. Kleine euvels van een verder subliem downloadspel, waar je gerust een kleine negen uur zoet mee bent.

ORI AND THE BLIND FOREST

PC ? XBOX ONE

MICROSOFT STUDIOS

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content