IN FRANSE VELDEN

Dimitri Dewever medewerker Trends

Valiant Hearts: The Great War werpt als speelbaar handgetekend stripverhaal een uniek artistiek licht op de Eerste Wereldoorlog.

CONCEPT In dit atypische puzzelavontuur kruip je tegen de achtergrond van de slagvelden van WO I afwisselend in de huid van vijf hoofdpersonages. Emile is een Franse kok die voor zijn vaderland en dochter strijdt, maar gevangengenomen wordt door de Duitsers. Freddie is een bonkige Amerikaanse vrijwilliger die zijn overleden vrouw wil eren. Ana is een Belgische verpleegster die gewonden op het slagveld te hulp snelt. Karl is een Duitse soldaat die zijn hart verliest aan Emiles dochter. En George is een Britse piloot met vliegangst. Ze maken allemaal onderdeel uit van een originele mozaïekvertelling over vriendschap, liefde en overleven.

GAMEPLAY Rondlopen, klimmen, objecten verslepen en verzamelen én omgevingspuzzels oplossen zijn de belangrijkste ingrediënten van de gameplay. Je vuurt zelf amper munitie af. Elke speelfiguur vergt een andere aanpak en heeft unieke eigenschappen. Zo kan Emile een beroep doen op een getrainde herdershond, is Freddie gespecialiseerd in explosieven én in staat om prikkeldraad door te knippen, en is Ana niet alleen het equivalent van Florence Nightingale, maar ook een begenadigd chauffeur die geregeld achter het stuur kruipt van divers rollend materieel. Aan dynamiek en variatie geen gebrek.

DRIEDUBBELE BODEM De game wérkt ook, en dat op verschillende niveaus. Er is de onderhoudende gameplay. Er zijn de mooi uitgediepte hoofdpersonages. Er is zelfs geschiedkundige educatie, voor wie de info bestudeert die zich in de vorm van tussenfilmpjes, rondslingerende pamfletten en krantenpagina’s door de game boort. Bovenal werkt het spel met de som van al die ingrediënten in op de emoties van de speler, zonder daarbij te vervallen in geforceerde meligheid. Je leeft mee met de lotgevallen van de personages, hunkert naar de volgende verhaalkronkel en wordt zonder frustratie uitgedaagd door het logische puzzelwerk.

VERDICT Valiant Hearts: The Great War is als oorlogsspel eigenzinnig en uniek. De dialoogloze visuele vertelstijl maakt op een volwassen en emotioneel geloofwaardige manier de lotgevallen van de hoofdpersonages toon- en speelbaar. De sprankelende stripatmosfeer en puzzelgedreven interactiviteit demonstreren dat je ook zonder veel wapengekletter en het in bosjes neermaaien van rivaliserende infanteristen de speler een beklijvende oorlogservaring kunt bezorgen. Als er één game bestaat die afdoende bewijst dat je met een ingetogen en kleinschalige aanpak ook groots entertainment kunt bieden, dan wel deze zomerhit.

VALIANT HEARTS: THE GREAT WAR

PC, PS3, PS4, XBOX 360 – UBISOFT

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content