NEIL JORDAN

VS 1999. MET ANNETTE BENING, AIDAN QUINN, STEPHEN REA. 0.25 – BBC 1

IN DREAMS

Van In the Company of Wolves (1984), een visueel weelderige variant op Roodkapje, tot het gotische Interview With the Vampire (1994): horrorsprookjes hebben hun plaats in de stilistische, donker subversieve speeltuin die de cinema van de Ier Neil Jordan soms is. Ook In Dreams, een samen met The Killing Fields-scenarist Bruce Robinson geschreven adaptatie van Bari Woods fantastische roman Doll’s Eyes, sluit daarbij aan, al focust deze prent meer op het paranormale. Zelf noemt Jordan In Dreams een psychic thriller. Deze intense bovennatuurlijke thriller is hoe dan ook een rasechte droomfilm in de freudiaanse zin van het woord, omdat Jordan voortdurend sluw met verbeelding, droombeelden en het onderbewust- zijn speelt.

Een fenomenale Annette Bening is een moeder en illustratrice van kinderboeken (de sprookjes van Grimm) die al sinds haar kindertijd door psychische visioenen achtervolgd wordt. Deze keer wordt ze geplaagd door beelden van een seriemoordenaar die het op jonge meisjes heeft gemunt, waaronder haar dochter. Die psychopaat dringt de vrouw niet alleen droombeelden op; stilaan blijkt hij ook haar geest over te nemen. Sneeuwwitje, rode appels, spiegels, een spookstad in New England op de bodem van een waterreservoir: Jordan dompelt zijn bizarre, associatief vertelde intense nachtmerrie onder in een visuele symboliek, schitterend vormgegeven dankzij de fotografie van rastalent Darius Khondji, de Frans-Iraanse cameraman die furore maakte met films als Seven en Delicatessen.

Merci pour le chocolat ** Claude Chabrol, FR-CH 2000. Chabrol-muze Isabelle Huppert is de rijke erfgename van een chocoladefabrikant, getrouwd met pianovirtuoos Jacques Dutronc. Het bezoek van een achttienjarig, muzikaal onderlegd meisje (rol van model Anna Mouglalis) gooit roet in de Zwitserse rust van dit koppel, want ze beweert dat ze zijn dochter is. De intrige van deze psychologische film, een bijtende schildering van de bourgeoisie, is opnieuw doordrenkt van de invloed van Fritz Lang en Alfred Hitchcock (21.30 – RTBF) Star Trek II: The Wrath of Khan* Nicholas Meyer, VS 1982. Superieure sequel op het ontgoochelende ruimteavontuur uit 1980. Het succes van deze aflevering van de epische sf-saga over admiraal Kirk en zijn eerbiedwaardige Enterprise-crew, erg trouw aan de originele door Gene Roddenberry ontworpen tv-serie uit 1966, is te danken aan de zelfspot en de domme humor. Ricardo Montalban als de tweehonderd jaar oude slechterik Khan speelt iedereen van het intergalactische doek (14.40 – VijfTV).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content