Dinsdag 5/1, 20.40 – Canvas

Naast Goesting komt er deze week nog een nieuw programma waarin koken centraal staat, In de keuken. Daarin gaat Wim Opbrouck op bezoek bij enkele chefs van toprestaurants als De Karmeliet, La Paix of Comme chez soi, waarbij hij hen tussen het koken door hun ziel laat blootleggen. Ondertussen mogen Bekende Gasten als Jean Blaute, Els Pynoo en Regi zich thuis wagen aan een van de recepten van de chef in kwestie.

Een Bourgondiër had ik meteen in jou gezien. Ben je ook een keukenprins?

Wim Opbrouck: Een keukenprins zou ik mezelf niet meteen durven te noemen, maar ik kook wel heel graag. Ik ben zeker geen man die enkel ’s zondags achter het fornuis staat: als ik niet op tournee ben, probeer ik elke dag te koken. Lange tijd ging mijn voorkeur uit naar klassiekers als konijn in bier of vol-au-vent, maar dan wel comme il faut – dus met zelfgetrokken bouillon. Nu durf ik wel wat complexere dingen op tafel zetten: ik waag me al eens aan een risotto. (Lacht)

Waarom wilde je eens ‘In de keuken’ van de topchefs kijken?

Opbrouck: Ergens voel ik me als theatermaker wel wat verwant met een chef-kok: elke dag of elke voorstelling opnieuw word je beoordeeld. Je kunt nooit op je lauweren rusten als je sterren wil verdienen of houden. Bovendien zijn de meeste koks erg sterke persoonlijkheden die met heel veel passie in hun keuken staan. Vandaar dat het recept ook een alibi is voor een diepte-interview.

Welke chef wilde je er zeker bij hebben?

Opbrouck: We hebben vooral voor een fijne variatie gezorgd. Met Geert Van Hecke van De Karmeliet hebben we een van onze twee Belgische driesterrenchefs in huis gehaald – toch een must. Daarnaast wilden we ook jong geweld als Gert De Mangeleer van Hertog Jan aan bod laten komen. Persoonlijk keek ik erg uit naar het gesprek met Pierre Wynants, ‘de Bocuse van Vlaanderen’, van Comme chez soi, een klassieker onder de toprestaurants. Ik wilde bijvoorbeeld wel weten wat het met je doet om je ster te verliezen.

Heb je onder de Bekende Vlamingen – excuseer, Gasten – een groot talentontdekt?

Opbrouck: Zeker, Yves Desmet van De Morgen kan ongelooflijk goed koken en heeft thuis een prachtig fornuis staan. Fantastisch ook hoe hij het recept meteen naar zijn hand zet. Van Kamagurka merk je ook meteen dat hij veel voor zijn kinderen gekookt heeft. Al blijft zo’n speciaal recept nog iets anders: zo moest Philippe Geubels een lamsschouder dichtnaaien. Het heeft iets poëtisch om te zien hoe iemand zich zo verdiept in een recept – zonder tijdsdruk en zonder wedstrijdelement voor de verandering.

Is er geenenkele keukenin brandgevlogenof onderoverkokend watergelopen?Opbrouck: Toch niet, neen. En zelfs als er een gerecht zou zijn mislukt, hadden we die bewuste aflevering niet uitgezonden. Hun versie oogde misschien wat minder verfijnd of smaakte wat minder genuanceerd, maar elke gast wist iets smakelijks op tafel te krijgen. Nu moet ik bekennen dat we wel rekening hadden gehouden met de kookkunsten van de gast in kwestie. Sien Eggers en Jan Decorte had ik er bijvoorbeeld ook graag bij gehad, maar dat zijn de koningen der afhaalmaaltijden. (Lacht)

Hoop je de kijkers tot koken aan te zetten?

Opbrouck: Dat zou fijn zijn, ja. Ik heb toch weer wat nieuwe dingen leren maken, en ik weet dat ook de rest van de crew zin kreeg om in de keuken te experimenteren. De kijkers zíén dat het bij de bekende gasten lukt, hé. Als je enkel het resultaat van de topchef ziet, doe je vaak al de moeite niet om eraan te beginnen. In een kookboek sla je ook de bladzijden om zonder tekening. Plus: ik kom niet in beeld – juich of treur (Lacht) – waardoor de kijker zich rechtstreeks aangesproken voelt.

Ligt er binnenkort ook een boek van’In de keuken’ in de winkel?

Opbrouck: Krijgt niet elk programma tegenwoordig zijn boek of dvd? Ik zou het in ieder geval fantastisch vinden, in de eerste plaats om de prachtige gesprekken weer te geven. Al zouden de tekeningen die ik tijdens de opnames gemaakt heb en natuurlijk de recepten – mét foto’s – ook een plaatsje krijgen. Zeg nu zelf: als een boek als SOS Sanchez in de rekken mag liggen, is een van In de keuken toch ook geen slecht idee? (Lacht)

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content