IN DE FIK

EL-P (l.) en KILLER MIKE: meer dan testosteron.

Alsof de kerstdis niet volstond als potentieel mijnenveld van explosieve meningen en morele boobytraps dropte Run the Jewels op 25 december zijn derde album onder de boom.

Met hun activisme voor Bernie Sanders stond het hiphopduo eind 2016 dan wel aan de verliezende kant van het politieke slagveld, zonder een laatste slag of stoot het jaar uitzingen, was blijkbaar geen optie.

Jaime ‘El-P’ Meline en Michael ‘Killer Mike’ Render draaiden al meer dan tien jaar mee aan de periferie van de hiphop alvorens ze drie jaar geleden hun krachten bundelden. Blank en zwart, Westkust en Oostkust, in rapkringen zijn het werelden van verschil, maar de jus van Run the Jewels zit in de gedeelde trouw aan hun undergroundidealen, gedreven door woede, verontwaardiging en klare taal. Voor hedendaagse tendensen als pseudotherapeutische ontboezemingen (zie Drake, Danny Brown, Kanye), abstracte progrocksamples (Danny Brown, Kanye), gospelreferenties (Chance The Rapper, Kanye) of genderoverschrijdende bespiegelingen (Young Thug, Frank Ocean) hoef je bij hen dan ook niet aan te kloppen.

Run the Jewels 3 is, net als zijn twee voorgangers, met vlammende tongen gespuwde, ongefilterde hiphop, zonder dubbelzinnige samples of met auto-tune gerekte noten op de zang, maar wel boordevol engagement. En ja, daar hoort ook het type stoerdoenerij bij dat het testosterongehalte van de hiphop begin jaren negentig tot ongekende pieken joeg – ‘We are the murderous pair/ That went to jail and we murdered the murderers there’, zoals Killer Mike zich op de borst klopt in Legend Has It. Maar er is een keerzijde aan zijn bravoure: ‘Then went to hell and discovered the devil/ Delivered some hurt and despair.’ Als ex-drugdealer kent hij de pro’s en contra’s van stoerdoenerij.

‘A riot is the language of the unheard’, weergalmt Martin Luther King tijdens Thieves, de puntjes op de i’s in radicalisme zettend. Het geluid is dat van barstende bassen, horrorsynthesizers en splijtende drums, de taal is die van de revolutie. De gangstarappers van weleer richtten hun pijlen op de flikken, Run the Jewels mikt hoger: ‘Say hello to the masters, on behalf of the classless masses/ We showed up, ski masks, picks, and axes to murder asses/ Lift up our glasses and watch your palaces burn to ashes’, luidt het in Hey Kids. Karl Marx, een molotovcocktail en een drumcomputer. 2017 begint goed.

RUN THE JEWELS ****

Run the Jewels 3

hiphop

Mass Appeal

DOWNLOAD

Legend Has It

Panther Like a Panther

Thursday in the Danger Room

JONAS BOEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content