IN COLD BLOOD

RICHARD BROOKS

VS 1967, MET ROBERT BLAKE, SCOTT WILSON, JOHN FORSYTHE. 22.45 – ARTE

Capote, de recente biopic over de Amerikaanse schrijver Truman Capote (vanaf deze week in de bioscoop), focust op zijn obsessie voor de koelbloedige moord in Holcomb, Kansas voor 43 dollar op landbouwer Herbert Clutter, zijn vrouw en twee kinderen. Capote beet zich vanaf 1959 gedurende meer dan zes jaar in deze zaak vast en dat resulteerde in de bestseller en non-fictionroman In Cold Blood. Voor de verfilming ervan had Capote alleen vertrouwen in Richard Brooks. Hij stond wel op enkele punten: het gebruik van zwart-wit, filmen op de authentieke locaties en een cast van onbekende acteurs, ook al drong de Columbia-studio aan op Paul Newman en Robert Redford voor de hoofdrollen.

Door die hoge graad van authenticiteit is het grimmige In Cold Blood een schokkend verontrustende en ontregelende film geworden, waarin fictie en werkelijkheid voortdurend door elkaar heen lopen. Toen Capote als een van de eersten een werkkopie zag, was hij groggy, niet omdat hij een slachtoffer was ‘van een slechte droom, of gewoon een film, maar van de realiteit’. Die intense, documentair-realistische aanpak wordt gedramatiseerd door fotomeester Conrad Halls keuze voor het gebruik van anamorfische lenzen en niet-traditionele composities (Hall concentreert zich vooral op de top en de bodem van de monochromatische widescreenbeelden in plaats van op de hoeken).

Pittig detail: acteur Robert Blake, hier in de rol van killer Perry Smith, werd in april 2002 gearresteerd voor de moord op zijn vrouw Bonny Lee Bakley. Na vrijspraak werd hij in november vorig jaar alsnog veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 30 miljoen dollar wegens aansprakelijkheid voor de dood van zijn vrouw.

American Beauty HHHH Sam Mendes, VS 1999. Het Hollywooddroomdebuut van de maker van Road to Perdition en Jarhead. Mendes’ met Oscars overladen satire over de eenzaamheid in de Amerikaanse suburbs intrigeert door de rake, tussen hyperrealisme en surrealisme badende stijl (de fotografie is van Conrad L. Hall). De vertolking van Kevin Spacey is het sluwe, kloppende hart van deze raak geobserveerde zwarte komedie waarin zelfs een plastic zak waarmee de wind speelt tot poëzie verheven wordt. (21.15 – Kanaaltwee) l At First Sight H Irvin Winkler, VS 1999. Winklers carrière als producent (Raging Bull, Good Fellas, ‘Round Midnight) bleek tot nu toe stukken interessanter dan zijn pogingen als regisseur. In dit medische melodrama over een blinde die zijn zicht terugkrijgt, heeft hij al de moeite van de wereld om Val Kilmer te temperen. Naar Oliver Sacks. (21.10 – VIJFtv) l Final Destination 2 H David R. Ellis. Het origineel van The X-Files-regisseur James Wong was een leuke giller en deze sequel over een tiener die door de dood gestalkt wordt, blijft bekijkbaar dankzij enkele hilarische sadistische scènes, waaronder een gigantisch autoaccident. (22.10 – VT4)

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content