Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

It was forty years ago today… – ‘In bed met John en Yoko’ reconstrueert de bed-in die John Lennon en Yoko Ono in 1969 hielden in het Amsterdamse Hiltonhotel.

Jan-Cees ter Brugge, Jan van Galen en Patrick van den Hanenberg Nijgh & Van Ditmar, 189 blz.

Precies veertig jaar geleden hokten John Lennon en Yoko Ono een week lang samen in kamer 902 van het Hilton in Amsterdam. Herman Brood zou 32 jaar later hetzelfde hotel uitkiezen als springplank naar een gewisse dood, maar John en Yoko hadden in 1969 een heel ander objectief: wereldvrede. Anno 2009 is het een begrip dat alleen blonde misskandidaten nog ongestraft in de mond mogen nemen, maar in de golden sixties heette wereldvrede slechts een kwestie van goede wil te zijn. Je haar laten groeien, hielp ook.

Wat er ook van zij: tussen 25 en 31 maart 1969 noodden John en Yoko de Nederlandse en bij uitbreiding de hele internationale pers naar hun Amsterdamse hotelkamer om er het journaille te onderhouden over muziek, hun kersverse huwelijk, de toestand van de wereld en die van de kosmos in het algemeen. Het ging er op z’n zachtst gezegd nogal zweverig toe: holle frasen als ‘Stay in bed’ en ‘Grow your hair’ werden afgewisseld met nog legere praatjes over ‘positieve vibraties’ en hoe die het aanschijn van de wereld konden veranderen.

Drie Nederlandse journalisten hebben die legendarische bed-in nu gereconstrueerd aan de hand van foto’s, krantenartikels en interviews met fotografen en journalisten die het koppel destijds mochten interviewen. In bed met John en Yoko is losjes gestructureerd rond tekstfragmenten uit The Ballad of John & Yoko – de Beatlessong waarin Lennon zijn tumultueuze week in Amsterdam later samenvatte – en biedt door zijn uitgebreide cast en de veelheid aan meningen en getuigenissen een multifocale blik achter de schermen van een wazige vredesactie die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Behalve het naïeve idealisme en de huis-, tuin- en keuken-filosofie van het controversiële koppel behandelt dit rijk geïllustreerde boek zijdelings ook de op til staande split van The Beatles en de vreemde, oedipale obsessie van John voor Yoko.

Ook opvallend: ondanks de opkomst van de provo’s en het imago van Amsterdam als Europese hippiehoofdstad, leken maar weinig mensen in het bezoek van John & Yoko geïnteresseerd. De journalisten van kwaliteitskranten nog het minst, want de draagwijdte van de populaire cultuur was in die dagen nog lang niet op alle redacties doorgedrongen. Blij dat we veertig jaar later wat dat betreft een pak verder staan. En blij dat er met In bed met John en Yoko een mooi en evenwichtig tijdsdocument bestaat van een bepalende week in de geschiedenis van The Beatles. En die van de wereldvrede natuurlijk.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content