ALS EEN DOM BLONDJE. De melkwitte imac g5 van apple is beeldschoon, maar heeft te weinig inhoud.

WWW.APPLE.BE

iMac G5

De nieuwe iMac is in België nog maar net te krijgen, of Apple kondigt al een nieuwe iBook aan. Dankzij het enorme succes van de iPod heeft het meest eigenzinnige computermerk duidelijk weer de drive gevonden om er stevig tegenaan te gaan. Het lijkt wel of alles wat het bedrijf van Steve Jobs op de markt brengt een cultstatus krijgt. Maar verdient de nieuwe iMac G5 die titel ook?

Terwijl in het Windows-kamp vooral over prestaties gesproken wordt, moet je het bij een Mac schijnbaar vooral over het ontwerp hebben en het gevoel dat dit design opwekt. Zelf vonden we de eerste iMac veel gedurfder, en de tweede generatie – die op een halve bal met zwenkbare arm – veel gestileerder dan de nieuwe iMac G5. Het is een knappe prestatie om een hele computer in een nauwelijks vijf centimeter dik scherm weg te moffelen, maar andere (pc-)merken hebben dat trucje al voorgedaan.

En met haar gladde melkwitte kleur ziet de machine er vooraan en opzij inderdaad heel mooi uit, maar dat gevoel voor esthetiek heeft weer zijn tol geëist: het breedbeeldscherm is aan de kleine kant, zeker verticaal (onderaan is nog heel veel ruimte over, en ook de randen zijn vrij breed, zeker bij het 17 inch model). Op het logo en een aan/uit-lichtje na, is er voor de rest niets dat vooraan het zicht verstoort. Alle aansluitingen, en dat zijn er gelukkig nogal wat, zitten achteraan. Mooi, maar praktisch is anders als je bijvoorbeeld geregeld een USB-staafje wilt gebruiken.

Onder de motorkap heeft Apple ook wat rare dingen uitgespookt. De G5-processor (van 1,6 of 1,8 gigahertz) is zeker een krachtig beestje voor een designtoestel. Maar het standaardgeheugen van 256 MB is wel erg aan de krappe kant. De harde schijf van 80 gigabyte bij de twee 17 inch-modellen is zeker niet te weinig, maar ook niet royaal. En dat er in het ‘goedkoopste’ toestel, dat toch 1419 euro kost, nog geen dvd-schrijver zit, is nogal krenterig. Zoals logisch is bij een alles-in-één-toestel, zijn de uitbreidingsmogelijkheden bovendien nogal beperkt. Veel meer dan een latje extra geheugen of een module voor een draadloos netwerk kan je niet bijsteken. Wil je dus een cd of dvd ko- piëren, dan moet je er een extern toestel aan koppelen. Zo raakt het minimalistische van de iMac op den duur helemaal ondergesneeuwd door een wirwar aan draden en andere apparaten.

Puur rationeel ben je – als je vooral op design uit bent – beter af met een echt sjiek TFT-scherm, een draadloos toetsenbord en muis en een pc in een kleine doos die je makkelijk ergens kan wegsteken. Beter en goedkoper: de 20-inch iMac G5 kost al snel 2080 euro. Maar Apple-fans denken natuurlijk niet op zo’n manier. Bruno Koninckx

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content