I’m still Alan Partridge, maandag 11 november û 22.30 BBC2

Juicht, comedyliefhebbers aller landen, Alan Partridge is na een onderbreking van vijf jaar terug op televisie. Wie mag die Partridge wel wezen, vraagt u? Shame on you. Wat Basil Fawlty was voor Groot-Brittannië in de jaren zeventig, dat was Alan Partridge in de jaren negentig (en bij uitbreiding David Brent van The Office nu): een totaal afstotelijk personage dat zo pijnlijk juist wordt geportretteerd dat je er wel om moet lachen. Partridge – het alter ego van komiek Steve Coogan – is een zelfingenomen en totaal wereldvreemde tv-persoonlijkheid die van iedereen absolute adoratie verwacht. Hij verscheen voor het eerst op de Engelse televisie als sportverslaggever in The Day Today, maar werd pas echt populair met het praatprogramma Knowing Me Knowing You… with Alan Partridge (met de catchphrase Ah-haa!!), een briljante satire op de vele oppervlakkige talkshows die het scherm teisteren.

Toen Knowing Me Knowing You ermee ophield, ‘recycleerde’ Coogan in 1996 zijn typetje in I’m Alan Partridge, een nepdocumentaireserie waarin het leven van Partridge werd gevolgd nadat hij door de BBC aan de deur was gezet. Na het afvoeren van Knowing Me is Alan daarin gedegradeerd tot een dj op de ochtendradio in Norwich, verlaten door vrouw en kinderen en wanhopig op zoek naar een manier om zijn oude bekendheid terug te winnen. Partridges zelfvertrouwen – of beter: zijn zelfverblinding – is zo groot dat hij telkens opnieuw verrast is als de wereld hem negeert. Die spanning tussen de waanbeelden van een uitgerangeerde televisiepersoonlijkheid en de harde realiteit zou al schitterende televisie opleveren – zijn optreden in reclamespots, zijn ontmoeting met die ene onvoorwaardelijke fan -, maar I’m Alan Partridge was ook uitermate grappig als satire op de modale (Britse) man. Partridge leverde een heroïsche strijd tegen de verveling en ondernam wanhopige pogingen om zijn eindeloos saaie dagen te vullen. Pijnlijk herkenbaar, zoals alle klassieke komische personages.

In I’m still Alan Partridge wordt de presentator opnieuw zes afleveringen gevolgd. Nadat hij op het einde van het vorige seizoen op het nippertje zijn grote kans op een comeback miste (de BBC-producer stierf toen het contract moest worden getekend), heeft Partridge een inzinking gehad. Maar hij is er bovenop, presenteert weer op Radio Norwich en heeft een nieuwe Oekraïense vriendin, met wie hij een caravan betrekt. We voelen het, er is grote humor in de maak.

door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content