Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Niet voor nihilisten – De grootste cultfilm van de laatste jaren heeft nu ook een eigen boek gekregen. Fans only.

Bill Green e.a., Canongate, 237 blz.

‘You want a toe? I can get you a toe, believe me. There are ways, Dude. You don’t wanna know about it, believe me. Hell, I can get you a toe by 3 o’clock this afternoon… with nail polish. These fucking amateurs…’

‘Nihilists! Fuck me. I mean, say what you like about the tenets of National Socialism, Dude, at least it’s an ethos.’

En natuurlijk het onsterfelijke: ‘This isn’t Vietnam. This is bowling. There are rules here!’

Als u nu nog wezenloos voor u uit zit te staren, dan slaat u de rest van dit stukje beter over. Maar indien u al op de grond ligt van het lachen, dan is I’m a Lebowski, You’re a Lebowski wellicht iets voor u.

Geen enkele film van de laatste jaren heeft zo’n cultreputatie gekregen als The Big Lebowski, de hilarische prent van de gebroeders Joel en Ethan Coen over een vagebond bijgenaamd ‘The Dude’ die door een naamsverwisseling betrokken raakt in een bizarre ontvoeringszaak. Aan de bioscoopkassa’s maakte hij weinig brokken, maar in de jaren daarna groeide het legertje fans gestaag. In de Verenigde Staten is ondertussen zelfs een heus Lebowski Fest uit de grond gestampt, een jaarlijks weerkerend festijn waar de liefhebbers samen komen om elkaar te bekampen in allerlei wedstrijden en – natuurlijk – om te bowlen. De organisatoren daarvan hebben nu het ultieme Lebowskiboek uitgebracht. In I’m A Lebowski, You’re A Lebowski – enkel voor mensen die de film ‘op zijn minst drie keer’ gezien hebben, waarschuwen de auteurs bij het begin – brengen ze onder meer interviews met de acteurs (maar helaas niet met de zwijgzame Coen Brothers), een overzicht van de inspiratiebronnen van de Coens (het personage van de oorlogszuchtige Walter is blijkbaar geënt op de legendarische Hollywoodproducer John Milius), een analyse van hoe de film is uitgegroeid tot een fenomeen, tips om je eigen leven te ‘Dudifiëren’ en vanzelfsprekend een recept voor een White Russian.

Als uitsmijter krijg je nog een ‘gids bij het bekijken van de film’, gevuld met allerlei weetjes over The Big Lebowski en het oeuvre van de Coen Brothers. Zoals deze: Steve Buscemi had tot The Big Lebowski in alle films van de broers meegedaan, hij kwam daarin telkens om het leven en zijn overblijfselen werden steeds kleiner – van een volledig lijk in Miller’s Crossing tot de as in The Big Lebowski. Is dit essentieel leesmateriaal? Allerminst. Maar geef het een mooi plekje op je boekenplank, en ‘it really ties the room together’.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content