Gert Bettens noemt zichzelf een functionele surfer. Al wil hij ook wel eens online een filmpje van ‘Bumba’ bekijken – met zijn dochtertje welteverstaan.

Herinner je je nog ‘je eerste keer’ op het internet?

Het leek alsof ik plots ’s werelds grootste bibliotheek op mijn bureau staan had. Zonder dat ik op een trapje moest klimmen.

Dan bedien je je wellicht gretig van zoekmachines?

Ik beken: ik ben een ongelooflijke googelaar. Gisteren heb ik nog naar vakantiehuisjes in Frankrijk zitten speuren, al kon ik het niet laten ook eens dromerig naar de huizen in Nieuw-Zeeland te kijken.

Welke sites staan er nog in je favorietenlijstje?

Mijn openingspagina is De Standaard, maar voor nieuws surf ik ook naar truthout.org. Die geeft een ander, juister beeld van de actualiteit. Webcams van ’s werelds mooie plekken staan er ook tussen, zoals Kakadu, een Nationaal Park in Noord-Australië.

Koop je vaak online?

Vliegtickets boek ik op het internet, heel makkelijk. Via Amazon koop ik boeken – vroeger was ik een fervent Fnac’er, maar met twee kleine kinderen kan je moeilijk nog zo vaak de stad in. En muziek natuurlijk: ik download nogal wat op iTunes.

En – ik moet het vragen – illegaal?

Eén illegaal gedownload liedje heb ik, Without Your Love van Roger Daltrey, en dan nog alleen omdat ik het niet op iTunes vond en ik het met Sarah wilde coveren.

Heeft het internet de muziekwereld erg veranderd?

Plots kon het publiek al onze liedjes meezingen, terwijl onze cd- verkoop niet meteen de hoogte in ging. Binnenkort kunnen we niet meer van cd-verkoop spreken. Jongeren hechten geen belang meer aan zo’n schijfje, al wil ik hen er wel op wijzen dat ze het muzikanten zo moeilijk maken.

Je groep Woodface heeft zowel een website als een MySpace: een voorkeur?

Eerlijk gezegd surf ik schandalig weinig naar onze MySpace. Een kameraad overtuigde me dat je er een móet hebben, maar het enige wat ik leuk vind, is dat ik plots véél vrienden heb (lacht).

Jullie clips staan op YouTube. Ben je daar zelf regelmatig te vinden?

Als mijn dochtertje vindt dat ik te lang mijn e-mail check, kruipt ze op mijn schoot: ‘Bumba!’ Dan wil ze een Bumba-filmpje zien. Ik toon haar ook oude Disneytekenfilms of Barbapapa. Zelf zoek ik soms oude opnames van K’s Choice – lekker nostalgisch – en onlangs botste ik er op een prachtige versie van While My Guitar Gently Weeps van The Beatles door een onbekende muzikant in Central Park.

Gebruik je veel technische snufjes als je muziek maakt?

Ik heb wel wat om mijn gitaar raar te laten klinken, maar echte hightech is dat niet. In mijn studio gebruik ik Macs zonder internet. Dat brengt alleen maar onnodige virussen binnen en speciale programma’s zoek ik toch niet op. Ik kan zonder ook mijn creativiteit kwijt.

Gert Bettens en zus Sarah spelen tijdens Transit – Musicians on the road samen met het a-capella-ensemble Polyfoon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content