Pat Donnez ergert zich mateloos aan alle onzin op het internet. Gelukkig kan een spelletje ‘Grand Theft Auto 4’ hem tot rust brengen.

Erger je je als rechtgeaarde brombeer wel eens aan het internet?

Ik kan niet anders, met het perpetuum mobile van onzin dat het web geworden is. Een grote cloacamachine die voortdurend drek en drab de wereld instuurt, dat is het. En ja, ik vind het moeilijk de parels te onderscheiden.

Ben je dan nog vaak online?

Minder dan vroeger. In 1994 waren mijn vader en ik de enigen met een e-mailadres en stuurden wij dus voortdurend berichten naar elkaar. Er was niemand anders. Nu lijkt het alsof iederéén een blog heeft. Het zou absurd zijn er nog iets aan toe te voegen.

Op patdonnez.be kan je nochtans ‘je blogtocht’ volgen.

(Lacht) Ik beschouw het meer als een website dan een blogspot. Tegen alle bloggerswetten in hou ik me er zeker niet dagelijks mee bezig. Waarom ik hem dan hou? Het houdt mij op de been.

Kan je enkele goede blogs aanbevelen?

Er zit zeker kwaliteit tussen, kijk maar naar de ‘Linke Vrienden’ op mijn site. De Max Pam Globe, bijvoorbeeld, is een grappige en boeiende eenmanskrant. Voor literatuurnieuws moet je dan weer op ‘De Papieren Man’ van Dirk Leyman zijn.

Heb je nog andere surftips voor literatuurliefhebbers?

Boekenboekenboeken is ook een goede blogspot. En ik ben een hele trouwe lezer van zowel de papieren als onlineversies van The New Yorker en Granta. Uren kan ik me verliezen in de virtuele wereld van Granta, al blijft ook de driemaandelijkse plof van het blad dat in de brievenbus valt een sensatie.

Haal je wel eens inspiratie van het internet?

Nu eens laat ik me graag aantasten door waanzinnige sites als News of the World, waar je kan lezen hoe Elvis Presley in Minnesota gesignaleerd is, dan weer door ernstiger sites als die van The Wall Street Journal. De artikels daarin slagen erin me het gevoel te geven dat ik er toch iets van begrijp.

En nieuwssites?

Niet om me er makkelijk van af te maken, maar die van alle profes-sionele nieuwsmedia zijn de moeite waard. De Groene Amsterdammer hoort daar zeker bij, net als The New York Times en deredactie. be voor de filmpjes. Als je trouwens eens een goede documentaire wil zien, moet je zeker de site idfa.nl van het International Documentary Film Festival Amsterdam uitpluizen.

Kan je je tussendoor ook wel eens ontspannen?

Enkele dagen geleden stond mijn vriendinnetje ’s nachts aan te schuiven voor de nieuwe Grand Theft Auto 4. Het zal je misschien verbazen, maar ook ik kan er uren mee spelen, geweldig opwindend vind ik het. Tuurlijk is het extreem gewelddadig, maar het lijkt me nog steeds veiliger mijn agressie op het internet te uiten dan op straat.Op 11 mei begint Pat Donnez op Radio 1 met ‘That’s Life’ over rasvertellers in het theater, na het nieuws van 13 uur en op podcast.

Pat Donnez

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content