Ik zal verdwijnen in het donker

Eerste zin Vóór de Golden State Killer was er een meisje.

Van 1976 tot 1979 worden vijftig vrouwen in Californië gewelddadig verkracht door een insluiper. Als er een man in huis is, dan ligt die in een andere kamer gekneveld te luisteren. In 1979 begint diezelfde indringer zijn slachtoffers te vermoorden. Hij stopt net zo onverwacht met zijn misdrijven in 1986.

True crime-blogger Michelle McNamara verzamelde jarenlang getuigenissen, politieverslagen en niet-onderzochte sporen om de ‘Golden State Killer’ te vinden. Ze stierf onverwachts in 2016 en liet een onafgewerkt boek over hem na dat in februari 2018 in de VS verscheen. Dat staat vol theorieën over wie de dader zou kunnen zijn. Hij is dood of zit in een inrichting, beweert een van de rechercheurs. Uiteindelijk blijkt hij een oud-politieman te zijn die in april 2018 op basis van een DNA-spoor wordt gearresteerd.

Zijn ontmaskering vind je dus niet in dit boek, wel de suggestie dat hij verduiveld goed wist hoe hij de politie moest misleiden. McNamara is een uitstekende schrijfster, maar de erg stroeve vertaling doet haar lyrische stijl weinig eer aan. Meer nog dan over een onderdeel van de Amerikaanse misdaadgeschiedenis gaat Ik zal verdwijnen in het donker over de troebele fascinatie van McNamara (en veel andere misdaadbloggers) voor verkrachters en seriemoordenaars. Daarom lijkt die obsessie voor een smeerlap soms ook ranzig en pathetisch.

Ik zal verdwijnen in het donker ***

Michelle McNamara, Lebowski (oorspronkelijke titel: I’ll Be Gone in the Dark. One Woman’s Obsessive Search for The Golden State Killer), 352 blz., ? 22,50.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content