In het romantische drama One Day mag Anne Hathaway opnieuw al haar charmes showen, plus haar acteertalent natuurlijk. Op visite bij New York’s finest. ‘De wereld is groter dan Hollywood. Geloof me.’

Ze sierde de cover van zowat elke glossy, werkte met grootheden als Ang Lee, Tim Burton en Jonathan Demme en guess what: ze is nog altijd maar achtentwintig. Geen wonder dat Anne Hathaway nu al de Audrey Hepburn van de iPodgeneratie wordt gedoopt, al zal haar engelachtige verschijning en smachtende bambiblik daar zeker ook voor iets tussenzitten.

Die laatste troeven mag la Hathaway opnieuw naar hartenlust uitspelen in One Day, een romantisch drama van An Education-regisseuse Lone Scherfig. Daarin trekt de New Yorkse actrice de slobbertrui aan van Emma, een slimme en ambitieuze meid die al van aan de universiteit beste maatjes is met de rokkenjagende dandy Dexter (Jim Sturgess). Alleen worden de twee door de spelingen van het lot en hun hormonen nooit een koppel, zelfs al lopen ze elkaar twintig jaar lang minstens één dag per jaar tegen het lijf.

Is liefde stekeblind? Kunnen mannen en vrouwen gewoon vrienden zijn? En: hoe zit het nu met de volgende fase van de staatshervorming? Knack Focus ging het vragen aan Hollywoods glamourgirl next door.

In ‘One Day’ twijfelt je personage of ze wel met de juiste man is getrouwd. Ben je zelf ook wel eens onzeker geweest?

Anne Hathaway: Wie niet? Zeker als je vooraan de twintig bent. De tijd van flirten is voorbij, plots wordt alles ernstiger. Dan is het logisch dat je jezelf vragen stelt als: Ben jij de juiste partner voor mij? Of kunnen we niet beter vrienden blijven? Ik denk dat mannen en vrouwen wel degelijk de beste vrienden kunnen zijn, al helpt het als ze beiden een relatie hebben. Anders blijft er altijd iets seksueels sluimeren dat de vriendschap kan bezoedelen.

Helpt acteren je bij het maken van de juiste keuzes?

Hathaway: Elke rol leert je iets bij, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik mijn identiteit bijeen heb gepuzzeld op basis van de films die ik heb gemaakt. Daarvoor is acteren een te raar beroep. Twee, drie maanden lang trek je dagelijks op met mensen die je daarvoor nooit hebt ontmoet en daarna vaak nooit meer ziet. Met sommige collega’s ontwikkel je een innige band en blijf je bevriend. Anderen met wie je tijdens de shoot zeker zo close was, verdwijnen opnieuw.

Is Hollywood in dat opzicht niet vreselijk oppervlakkig?

Hathaway: Vind je mij oppervlakkig? Het hangt ervan af hoe je vriendschap definieert en hoeveel waarde je aan mensen hecht. Er zijn mensen die ik maar een paar keer heb ontmoet, maar die me diepgaander hebben beïnvloed dan anderen die ik dagelijks zie. Ik zie ook mijn vriendinnen van vroeger op school nog regelmatig. Die doen nu heus niet anders tegen mij omdat ik beroemd ben. Behalve dat ze me vaker uitlachen. Zoals met de Oscars. (Lacht)

Je presentatie van de Oscarceremonie samen met James Franco was inderdaad geen succes. Hebben de negatieve commentaren je gekwetst?

Hathaway: (Gespeeld boos) Waren er negatieve commentaren? Waarom heeft niemand me dat verteld? Natuurlijk had ik liever gehad dat iedereen het een geweldige show vond, maar enkele dagen na de Oscars ben ik naar Afrika vertrokken als ambassadrice van The Girl Effect, een organisatie die zich inzet voor de emancipatie en scholing van jonge meisjes. De ellende, maar ook de vreugde die ik in Kenia en Ethio-pië heb gezien, deden me snel weer beseffen hoe triviaal mijn zorgen zijn. De wereld is groter dan Hollywood. Geloof me.

Toch ben je een van de best betaalde Hollywoodsterren van dit moment. Hoe ga je met die druk om?

Hathaway: Ik denk dat Wall Street-speculanten meer druk voelen dan ik. Met cijfers en kritieken ben ik niet bezig. Ik ben een actrice en probeer een goede acteerprestatie te leveren. Dat is het enige wat ik zelf onder controle heb. Of een film een hit wordt of niet: daarover beslist het publiek. En de marketingafdeling. (Lacht)

Klopt het dat je ooit non wilde worden?

Hathaway: (Knikt) Ik wilde eerst actrice worden. Daarna non. En dan opnieuw actrice. Je weet hoe dat gaat als je jong bent. Tot mijn vijftiende vond ik het een mooi idee om je leven aan een hoger doel te wijden. Toen begonnen mijn hormonen op te spelen en begon ik met acteren. De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis. (Lacht)

Slotvraag: je speelt straks Catwoman in de nieuwe Batmanfilm ‘The Dark Knight Rises’. Deed het deugd om eindelijk dat romantische keurslijf af te gooien?

Hathaway: Het was geweldig. Ik mocht latexpakjes dragen, martial arts doen en met de Batmobiel rijden. Ik had nooit gedacht dat ik een actieheldin zou zijn, maar kijk: het leven zit vol verrassingen.

ONE DAY: Vanaf 24/8 in de bioscoop.

DOOR DAVE MESTDACH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content