‘IK WIL NA ELK SEIZOEN MIJN PROGRAMMA AFVOEREN’

De Brit Bear Grylls is uitgegroeid tot de populairste survivalexpert ter wereld. Maar een miljard kijkers, die moet je verdienen. ‘De helft van ons budget gaat naar mijn levensverzekering.’

Televisie waarin mensen sur-vivaltechnieken laten zien, is de laatste jaren een kleine hype. De god van het genre is de 37-jarige Britse ex-marinier Bear Grylls, die met zijn reeks Ultimate Survival wereldwijd naar schatting een miljard kijkers bereikt. Het concept is eenvoudig: bij de start van elke aflevering wordt Grylls – ooit de jongste Brit die de Mount Everest beklom – ergens ter wereld gedropt, waarna hij moet proberen te overleven met wat hij kan vinden. En dat mag u letterlijk nemen: in wellicht het meest memorabele moment uit vijf seizoenen Ultimate Survival haalde hij het lijk van een kameel leeg, zodat hij de overblijfselen kon gebruiken als schuilplaats tegen woestijnstormen. Ter gelegenheid van de start van seizoen 6 konden we Grylls spreken in een Londens hotel, waarvan de luxe in schril contrast stond met de desolate plekken waar de man meestal te zien is.

In het zesde seizoen ga je naar Noorwegen, Schotland en de jungle van Borneo. Zijn er locaties waarvan je nog steeds schrik hebt?

BEAR GRYLLS: Jungles en moerassen, omdat je daar zo weinig kunt zien. Als je tot aan je nek in de modder zit, en om je heen krioelt het van de

slangen en de krokodillen, dan word je nerveus. Voor de opnames is er altijd een gevecht tussen de producers, die verschrikkelijke locaties voorstellen, en mezelf: de uiteindelijke selectie is een compromis, al krijgen de producers naar mijn gevoel te vaak hun zin. (Lacht)

Wie is er eigenlijk het hardst te beklagen: jij of je cameraman?

GRYLLS: Mijn cameraman, zonder twijfel: hij doet negentig procent van wat ik doe, maar moet ook nog eens al dat materiaal dragen. Ik heb ooit gelezen dat Ginger Rogers het vervelend vond dat Fred Astaire zo veel lof kreeg om hun dansnummers, terwijl zij precies hetzelfde moest doen, maar omgekeerd. Zo moet mijn

cameraman zich ook voelen.

Wanneer heb je het laatst voor je leven gevreesd?

GRYLLS: Goh, een paar weken geleden zat ik op een vlot in de moerassen van Noord-Australië. Ik had net een vis gevangen en terwijl ik die aan boord aan het trekken was, zag ik een gigantische zeekrokodil op mij afkomen. Nu weet ik niet of je iets van krokodillen kent, maar neem van mij aan: dat zijn monsters. Er zijn gevallen bekend van zeekrokodillen die mensen van achter het stuur van hun boot hebben gesleurd. Ik zag dus dat exemplaar op mij afstormen, en een fractie van een seconde leek hij te twijfelen: Ga ik voor de vis of voor de grote prooi? Gelukkig was hij tevreden met de vis.

Nooit bang dat je geluk zal opraken?

GRYLLS: Ik hang niet echt af van geluk. In 99 procent van de gevallen volstaan een goede voorbereiding, ervaring en voorzichtigheid om de dag goed door te komen. Maar: you can only get it wrong once, dus er zal wel een dag komen dat ik vind dat ik het lot genoeg getart heb. Eerlijk gezegd is die dag er al geweest, een paar keer zelfs. Ik ben wellicht de enige presentator die na elk seizoen vraagt om zijn programma af te voeren. (Lacht) Telkens als de opnames afgelopen zijn, zeg ik: ‘Fantastisch, alles is goed verlopen, laten we er een punt achter zetten.’ En dan zeggen de producers: ‘Wacht, wacht, je hebt zo veel succes, zou je toch niet…’ Ik heb ook nooit echt televisie willen doen. Toen de vraag me werd gesteld, had ik net een boek geschreven over mijn beklimming van de Mount Everest, en tv was het laatste waaraan ik dacht. Ze hebben het mij drie keer moeten vragen, en uiteindelijk zei mijn vrouw: ‘Misschien moet je eens één aflevering maken, om te zien waartegen je ‘neen’ zegt.’

Hoe duur is jouw levensverzekering?

GRYLLS: Heel duur. (Lacht) De premie is ongeveer de helft van het totale productiebudget. Met mijn reputatie is het trouwens ook niet gemakkelijk om aan een gewone verzekering te raken. Toen ik onlangs met mijn gezin ging skiën, wilde ik een reisverzekering voor extreme sporten afsluiten. Dat kon, tot ze hoorden wie ik was.

Je hebt drie kinderen. Zijn dat ook durfals?

GRYLLS: Mijn oudste zoon lijkt het meest op mij. Een paar dagen geleden kwam ik thuis en vond ik hem bungelend aan een tak in de top van een boom. Aan één hand. Mijn tweede zoon wil boekhouder worden, dus dat moedig ik zo veel mogelijk aan. (Lacht) Het is pas sinds ik zelf kinderen heb, dat ik besef hoeveel zorgen mijn moeder zich over mij gemaakt moet hebben. Ik was zo’n kind dat altijd in de problemen raakte: de eerste keer dat ik bijna gestorven ben, was ik nauwelijks zeven jaar. Ik had geprobeerd om bij laagwater de haven over te steken en was weg-

gezakt in drijfzand.

Je hebt in de reeks al de meest walgelijke dingen moeten eten. Is er een truc om pakweg een spin binnen te krijgen?

GRYLLS: Je hoofd leegmaken en het doen. Meestal merk ik pas achteraf hoe walgelijk iets was, aan de reacties van mijn crew. (Lacht)

Rangschik eens de volgende dingen, van slecht naar slechter: termieten, een bevroren schapenoog en water uit olifantenmest.

GRYLLS: Termieten vielen nog mee, daar heb ik er een hoop van gegeten. Het schapenoog was echt slecht: ik had verwacht dat het een beetje op een hardgekookt ei zou lijken, maar het was een en al pus en bloed. Water van olifantenmest zit ertussenin. Maar als ik echt iets onderaan zou moeten zetten, zou het kamelenvet zijn. Toen ik dat kamelenkadaver aan het stropen was, heb ik even geproefd van de bult, waar zo’n dier 95 procent van zijn vet opslaat. Dat was een van de weinige keren dat ik tijdens de opnames heb moeten overgeven. En oh ja, rauwe geitentestikels zou ik ook niet aanraden.

Is er iets wat je thuis absoluut niet lust?

GRYLLS: Spruiten. Walgelijk. Die staan bij mij helemaal onderaan.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat rauwe geitentestikels beter smaken dan spruiten.

GRYLLS:(Lacht) En toch. Misschien heeft het te maken met hoe mijn moeder ze vroeger klaarmaakte, de geur die in huis hing. Als ik tussen die twee moet kiezen, ga ik voor de geit.

ULTIMATE SURVIVAL – SEIZOEN 6.

Vanaf 19/10, elke woensdag op Discovery Channel

DOOR STEFAAN WERBROUCK

‘ALS IK MOET KIEZEN TUSSEN RAUWE GEITENTESTIKELS EN SPRUITEN, DAN GA IK VOOR DE GEIT.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content