‘IK DENK NU CONSTANT IN SLIMSTE MENS-ANTWOORDEN’

Tom Waes heeft zich in koppositie gemanoeuvreerd in De slimste mens. De finaleweek haalt hij dus zeker, maar kan hij die ene horde nemen waar alle slimme mensen over struikelen? Heeft hij genoeg tomtesteron om de Vloek van de Elfde Aflevering te overleven? ‘Ik weet dat Gert Verhulst het record heeft, maar die anderen met elf afleveringen? Dat is al meteen een vraag waar ik op zou buizen.’

Een kandidaat die in de puzzelronde aan de hand van de tips ‘Focus’, ‘Is ook een worst’, ‘Weekblad’en ‘Weekend’ wíst dat het juiste antwoord alleen maar ‘Knack’ kon zijn: meer moet dat niet zijn om je tot onze favoriet in De slimste mens op te werken. En ondertussen bewijst Tom Waes al twee weken lang ons gelijk. De volgende opdracht voor Tomtesterom is duidelijk: veeg het record van Gert Verhulst van de tabellen. Om dat doel te bereiken, zal hij de Vloek van de Elfde Aflevering moeten overwinnen: maar liefst acht deelnemers struikelden net voor een record brekende twaalfde deelname. Even testen of Waes er wél klaar voor is.

Ken je de namen van de acht die in aflevering 11 gesneuveld zijn?

TOM WAES: Absoluut niet. Ik weet wel dat het record van Gert Verhulst op elf deelnames en zes overwinningen staat, maar die anderen? Dat is al meteen een vraag waarop ik zou buizen. (denkt na) Tja, wie waren dat? Alain Grootaers?

Nope.

WAES: Stany Crets?

Neen.

WAES: Marc Reynebeau? Ben Crabbé? Dingske, die VRT-journaliste, hoe heet ze?

Ook niet.

WAES: Allé, godverdoemme, zeg! Wie kan dat nu allemaal geweest zijn? Linda De Win? Peter Vandermeersch? Stop!

De Win en Vandermeersch zijn juist – twee op acht. De anderen waren Annelies Rutten, Otto-Jan Ham, Bert Kruismans, Eva Brems, Lieven Verstraete en Freek Braeckman.

WAES: Bijna allemaal journalisten, hé. Tja, wie tien, vijftien jaar lang elke dag het nieuws presenteert heeft een gigantisch voordeel, hé.

Beschouw je jezelf eigenlijk als een slimme mens?

WAES: Helemaal niet. Na mijn humaniora heb ik samen met Tom Lenaerts Germaanse aangevat, en na één jaar zijn we daar samen weer mee gestopt. (lacht) Uiteindelijk ben ik beroepsduiker geworden: mijn hoogste diploma is dat van onderwaterlasser.

Maar ik heb wél een heel ruime algemene kennis. Toen ik een paar jaar geleden aan de cafétesten van De slimste mens meedeed, vond de redactie me een rare kandidaat, omdat er aan de ene kant nergens een echt gat in mijn kennis zat en ik anderzijds ook geen echte specialiteit heb. Iemand als Danira Boukhriss Terkessidis wist over bepaalde onderwerpen heel veel. Zo veel dat je soms dacht: miljaarde, hoe weet díé dat, zeg? Maar zij had tegelijk grote gaten in haar kennis. Zo was ik echt verwonderd dat ze niet wist dat Haïti één eiland vormt met de Dominicaanse Republiek.

Ik ben zo iemand die zowel iets over klassieke componisten kan vertellen, die min of meer weet wat het Marshallplan is en die weet dat Khaled Hosseini niet de broer van Saddam Hoessein is, maar een Amerikaanse schrijver met Afghaanse roots. Maar vraag me geen titels van zijn boeken. Ik ben zo iemand die over alle onderwerpen ongeveer drie dingen weet, maar nooit vijf.

Ik weet ook niet hoe dat komt: ik lees gewoon alle dagen mijn kranten, ik ga regelmatig eens naar de bioscoop, ik reis veel, ik kijk wat rond… Het heeft veel met leeftijd te maken, denk ik: ik ben misschien net iets te oud (47, nvdr.), maar zit toch nog in de goede leeftijdscategorie voor De slimste mens. Tweeënveertig jaar is de ideale leeftijd, zegt den Erik altijd.

Waarom zou de ideale quizzer 42 zijn?

WAES: Je bent nog jong genoeg om te weten wie de nieuwste Belgische rockgroepen zijn, maar je bent ook oud genoeg om nog te weten wie pakweg Armand Pien was. Twintigjarigen weten soms zelfs al niet meer wie Mark Uytterhoeven is. Mark Uytterhoeven niet kennen! Tja, daar zakt mijn broek van af. Maar ja, zij weten wel perfect wie Lindsay Lohan is, wat de hits van Adele zijn en wie de vrouw van Kanye West is. Daar moet ik dan weer zwaar over nadenken.

Kun je ondertussen de deur nog uit zonder dat iedereen je in quizvragen begint aan te spreken?

WAES: Dat nog niet, maar ik denk nu wel constant in antwoorden. Ik kwam gisteren bij een tv-opname toevallig de vriend van Maaike Cafmeyer tegen, die ik vrij goed ken. Hij vertelde me dat hij een cellosuite van Bach aan het voorbereiden was, en ik betrapte mezelf erop dat ik meteen dacht: ‘Bach? Duitse componist! Barok! Brandenburgse concerten! Klavecimbel! Stop!’ (lacht) Ik werd deze week op de autostrade voorbijgereden door een Ferrari, en ik begon meteen een lijstje van Europese sportwagens op te dreunen. Die quiz laat je gewoon niet los.

Dankzij De slimste mens krijg jij nu de best denkbare gratis reclame voor Echt niet OK! in de schoot geworpen, je nieuwe programma op één.

WAES: Al wisten we dat natuurlijk niet op voorhand. Met nog enkele weken te gaan wordt het mathematisch al moeilijk dat er nog iemand over mij gaat. Als dat zo blijft, kom ik in de laatste aflevering van de finaleweek binnen. En daarna lanceren wij ons programma. Ik denk dat iedereen bij ons productiehuis deMensen daar heel content mee is. (lacht)

Je presenteert Echt niet OK! samen met Cath Luyten.

TOM WAES: Ja, en dat is mij enorm meegevallen. Ik kende Cath Luyten wel een beetje, maar ik had nog nooit met haar samengewerkt: ze bleek een heel leuke, heel professionele madame. Het programma wordt een combinatie van geacteerde sketches en verborgen-camera-opnames bij gênante situaties: wat doe je de eerste keer dat je je schoonouders ontmoet? Wat doe je op je eerste date? Welke lifters pak je mee? Is het oké als je mensen naar hun loon vraagt?

In dat geval: verdient dat goed, een paar weken meedoen aan De slimste mens?

WAES: Voor het geld moet je De slimste mens niet doen, neen. Je krijgt wel een soort onkostenvergoeding, maar met geld ben je totaal niet bezig op het moment dat je daar in je stoel gaat zitten, de studiolichten uitgaan en de tune begint. Ik vind De slimste mens de meest onbelangrijke quiz ter wereld, maar hij is tegelijk wel van staatsbelang. Die combinatie blijft ook na al die jaren een ijzersterke formule.

DE SLIMSTE MENS TER WERELD

Maandag tot donderdag om 21.55 uur op VIER.

DOOR GEERT OP DE BEECK

‘IK BEN ZO IEMAND DIE OVER ALLE ONDERWERPEN ONGEVEER DRIE DINGEN WEET, MAAR NOOIT VIJF.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content