Wie niet meezingt, gaat een leven zonder seks tegemoet’, porde de Canadese zangeres Feist vorig jaar op Pukkelpop haar publiek aan. Wie haar op het Domino-festival gaat bekijken, is gewaarschuwd. Door Peter Van Dyck

‘FEIST’ : IN CONCERT: 6/4 DOMINO, ANCIENNE BELGIQUE, BRUSSEL. MEER INFO: WWW. ABCONCERTS.BE

Leslie Feist is haar echte naam. De Canadese is 29 en al een klein decennium op de muzikale dool. Dat heeft een aantal leuke anekdotes opgeleverd: een van haar eerste optredens, met een punkbandje, was meteen in het voorprogramma van The Ramones. Later deelde ze een appartement en – onder het pseudoniem Bitch Lap Lap – de bühne met Peaches, en – eventjes – het bed met Gonzales. Als die twee in Berlijn hun muzikale heil gaan zoeken, blijft ze niet verweesd achter: ze begint aan de opnames van haar eerste plaat Monarch en jamt geregeld met andere Canadese bands, waaronder het wervelende collectief Broken Sociale Scene. Genoeg namen? Dat moet Feist ook gedacht hebben toen ze aan de opnames van Let it Die, haar tweede langspeler, begon. Het was nu of nooit. Of ze zou ermee doorbreken, of ze zou zich erbij moeten neerleggen dat ze tot in den treure gedoemd was om her en der vocale spandiensten te leveren. Het werd het eerste. Let it Die is een plaat vol introspectieve luisterliedjes waarin ze verschillende stijlen door elkaar mengt. Folk, disco, jazz en sixtiespop vloeien – met dank aan Gonzales en aan Renaud Letang, de producer van Manu Chao – op een natuurlijke manier ineen. De single Mushaboom deed wat hij moest doen en Feist bekrachtigde de exposure met krachtige liveacts. ‘Ik ben nog steeds in shock van het succes’, lacht ze als we haar opbellen. Ze zit in de luchthaven van Dallas, klaar om naar New York te vliegen.

Weer op de dool?

Feist: Ik leef in een reiskoffer, ja. Zo lang ik elke avond op een podium sta, hoor je me niet klagen. Ik spiegel me aan Kings Of Convenience, met wie ik nu door Amerika toer: zij bewijzen dat het mogelijk is om groot te worden en toch je eigen zin te blijven doen.

Zeker weten? Jij hebt een contract bij het machtige label Interscope, waar ook Queens of the Stone Age en Gwen Stefani onderdak hebben.

Feist: Hmmm. Platenbaas Martin Kierszenbaum noemde me bij onze eerste ontmoeting charmant en meegaand. Daar moest ik hartelijk om lachen – hij moest eens weten.

Nu, alles is beter dan weer een kamer te moeten delen met Peaches, neem ik aan?

Feist: ( lacht) Jij denkt wellicht: twee wilde meiden onder een dak, dat moet wat gegeven hebben. Wrong! Ons huishouden was heel gewoontjes: we keken samen tv en waren net iets te nonchalant in het schoonmaken van de badkamer. That’s all!

Hoe was de samenwerking met Gonzales, toch een ex?

Feist: Prima! Hij heeft me negen jaar geleden heel stijlvol verleid, maar gelukkig was onze relatie snel voorbij. Echt waar! Pas na de breuk zijn we vlot beginnen samenwerken. Momenteel beschouw ik hem als een broer. We spreken dezelfde taal en vaak lijkt het erop alsof we elkaars gedachten kunnen lezen.

Je bent verhuisd van Canada naar Parijs. Waarom?

Feist: De vonk tussen mij en het Oude Continent is overgeslagen toen ik met Gonzales meeging op een Europese tournee. Ik stelde op den duur vast dat ik meer in Parijs zat dan thuis, in Toronto. Dan weet je wat je te doen staat.

Wat is, nu je doorgebroken bent, het vreemdste voorstel dat je ooit gekregen hebt?

Feist: McDonald’s heeft me onlangs gevraagd om een commercial in te zingen. Ze hadden er verdomd veel poen voor over, maar ik vertikte het: ik krijg amper een hamburger door mijn keel, laat staan dat ik zou helpen ze te verkopen. Voor een soundtrack mogen ze me wel altijd bellen. Het is een droom dat mijn songs ooit op de score belanden van een Hollywoodfilm met een indie-randje. Zoals Eternal Sunshine Of The Spotless Mind. Heb je ‘m gezien? Mijn topper van het voorbije jaar!

Slotvraag: hoe laad je jezelf op voor het 37e concert op rij tijdens een tournee?

Feist: Ik zoek in het publiek contact met diegene waarvan ik de indruk heb dat hij werkelijk luistert.

Peter Van Dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content