‘Er zijn momenten geweest dat ik werkelijk álles op MTV beter vond daN de shit die wij maakten: Dido, Live, zélfs Good fuckin’ Charlotte.’ Tom Barman is voor de vierde dEUS-plaat ‘Pocket Revolution’ door een hel gegaan, maar is er als een gelouterd man uitgekomen. ‘Ik heb al mijn angsten en zenuwen opgebruikt.’

Bands, those funny little plans, that never work quite right.’ Jonathan Donahue had het er al over bij Mercury Rev, maar na twaalf jaar dEUS mag ook Tom Barman zich stilaan een ervaringsdeskundige noemen. ‘Dit keer willen we geen maanden in de studio blijven hangen’, kondigde hij Pocket Revolution begin vorig jaar al aan. ‘Het wordt een eerlijke plaat, gemaakt door de vijf leden van dEUS. Gastmuzikanten komen er deze keer niet op.’ Maar uiteindelijk sleepten de opnames meer dan anderhalf jaar aan, werden gitarist Craig Ward en bassist Danny Mommens onder ruime mediabelangstelling vervangen door Mauro Pawlowski en Alan Gevaert én kwamen meer dan dertig gasten in de albumcredits terecht, waaronder oude bekenden als Stef Kamil Carlens, Tim Vanhamel, Peter Vermeersch, Guy Van Nueten en CJ Boland.

Een eerlijke plaat is Pocket Revolution wél geworden en een langverwachte nog veel meer. Voorganger The Ideal Crash dateert alweer van zes jaar geleden, al waren er voor de fans tussendoor wel zoethoudertjes als Magnus, Any Way The Wind Blows, de compilatie No More Loud Music en het akoestische dubbelalbum Tom Barman & Guy Van Nueten Live. Maar toch zat iedereen vooral op meer dEUS te wachten, zoals mocht blijken toen drie opeenvolgende concerten in de Ancienne Belgique in nauwelijks een uur tijd waren uitverkocht. Of beter nog: toen de afgewerkte plaat in no time naar het internet werd gelekt, toen collega’s al een maand (!) voor de release hun ‘eerste indrukken’ publiceerden en toen de Château op Pukkelpop helemaal volliep voor een exclusieve avant-première van de plaat – festivalgangers die applaudisseren voor een leeg podium, het is eens wat anders.

Het is zondagavond en het nazomert wanneer we Tom Barman ontmoeten op een Antwerps terras. Hij vertelt ons dat hij er drie weken interviews heeft opzitten, en nog eens drie weken interviews heeft te gaan – snel een openingsvraag voor hij er écht genoeg van krijgt.

Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content