‘IK BEN DE AMERIKAANSE ERIK VAN LOOY, ALLEEN IETS DIKKER’

Eric Stonestreet brak door als Cameron, de flamboyante homovader in de Amerikaanse sitcom Modern Family, en is straks ook te zien in The Loft. ‘Ik zou niet opnieuw willen beginnen als acteur.’

‘C oming this fall on ABC’, zo staat in koeien van letters op de website van Eric Stonestreet te lezen. De gebeurtenis waarnaar de acteur verwijst, is de start van Modern Family in de VS in het najaar van… 2009. Dat Stonestreet al ruim twee jaar geen tijd meer heeft gehad om zijn website bij te werken, zegt veel over het succes van de sitcom waarin hij een van de hoofdrollen speelt. Modern Family, over het leven van drie gezinnen uit dezelfde uitgebreide familie, haalde de afgelopen jaren niet alleen hoge kijkcijfers in de VS, maar kaapte ook al twee keer op rij de Emmy voor Beste Comedy weg. Enkele weken geleden mochten de makers bovendien hun eerste Golden Globe in ontvangst nemen.

Stonestreet, die in 2010 zelf een Emmy won, is samen met de wulpse Sofia Vergara een van de publiekslievelingen. Zijn personage, de flamboyante homoseksueel Cameron Tucker, krijgt vaak de grappigste oneliners en vormt met zijn partner Mitchell Pritchett het opvallendste gezin uit de reeks. In een land waar het homohuwelijk nog steeds een erg gevoelig thema is, worden Cameron en Mitchell niet alleen van bij de start neergezet als een heel normaal en stabiel koppel, in de allereerste aflevering van Modern Family adopteren ze bovendien een baby. ‘Ik vond het fantastisch dat de schrijvers het aandurfden om de kijker dat beeld van een homokoppel te tonen’, zegt Stonestreet aan de telefoon uit Los Angeles. ‘Cameron en Mitchell hebben problemen in hun relatie en bij de opvoeding van Lily, maar die verschillen niet wezenlijk van die van de andere gezinnen. Eigenlijk zegt de reeks daarmee dat het niet uitmaakt of een kind een moeder en een vader heeft of twee vaders.’

Het homohuwelijk ligt weer stevig onder vuur in de VS, zeker bij de Republikeinse voorverkiezingen. Merken jullie daar iets van?

ERIC STONESTREET: Niet echt. Toen de reeks net begonnen was, werd er wel wat over gesproken, maar dat is snel weggeëbd. De meeste reacties waren trouwens positief, van mensen die blij waren dat er eens een normaal homokoppel op televisie kwam. Het waren vooral diegenen met een extremer gedachtegoed die over Cameron en Mitchell struikelden

Je kunt toch moeilijk doen alsof er in de VS niemand van wakker ligt. Onlangs was er nog een hoop te doen over een aflevering waarin jullie adoptiedochter het zo gevreesde ‘f-word’ in de mond nam.

STONESTREET: Die controverse heeft ons ook verrast, omdat de ophef ontstaan is nog voor er iets op televisie te zien was. In die aflevering spreekt Lily het woord ook nooit echt uit: ze zegt ‘fudge’, maar Cameron en Mitchell begrijpen haar verkeerd en slaan in paniek. Eigenlijk gaat dat hele verhaal dus over hoe overgevoelig onze maatschappij is geworden voor alles wat ook maar enigszins naar schuttingtaal neigt. Daarom was het ook ironisch dat zo veel mensen daarop zijn gesprongen.

Zijn er eigenlijk nog veel mensen die ervan uitgaan dat je ook in het echt homoseksueel bent?

STONESTREET: Dat is verminderd. In het begin merkte ik tijdens interviews wel dat veel journalisten dachten dat ik homoseksueel was, maar nadat ik mezelf een paar keer ‘just a regular dude from Kansas’ genoemd had, ging dat over. (Lacht) Nu krijg ik vooral reacties van homo’s die zeggen hoe erg ze het vinden dat ik hetero ben, en dat is fantastisch. Ik had niet gedacht dat ik ooit nog een ‘gay icon’ zou worden.

Jij en je personage hebben wel veel gemeen: jullie zijn allebei afkomstig uit de landbouwstaat Kansas, jullie zijn gefascineerd door clowns… Is dat toeval?

STONESTREET: Neen, nadat de cast samengesteld was, hebben de schrijvers met iedereen samen gezeten om te luisteren naar onze persoonlijke verhalen over onze afkomst, onze opvoeding enzovoort. En in de scenario’s hebben ze dan sommige dingen verwerkt, zoals mijn voorliefde voor clowns.

Waar komt die vandaan?

STONESTREET: Toen ik klein was, kwam het circus elk jaar rond mijn verjaardag naar Kansas City, en mocht ik telkens naar een voorstelling. Zo is het begonnen. Op mijn negende liet ik clownspakken maken door mijn grootmoeder, op mijn elfde stonden er artikels in de plaatselijke krant over hoe ik er mijn beroep van wilde maken – dat krantenknipsel is trouwens echt gebruikt in de afleve-ring Fizbo, waarin Camerons passie voor clowns ter sprake komt. Ik heb er nooit van gedroomd om acteur te worden, ik wilde clown worden. Pas tegen het einde van de middelbare school heb ik ingezien dat dat misschien toch niet de meest logische beroepskeuze was. (Lacht)

Hoe was het om uit Kansas naar Los Angeles te komen?

STONESTREET: Vreemd, zeker voor iemand als ik die nog nooit in een grote stad was geweest. De verleiding om hier naast je schoenen te lopen, is heel groot. In Los Angeles hoef je niet eens een rock- of filmster te zijn om je zo te gedragen. Maar ik probeer me daar ver van te houden: L.A. is maar zo groot als je het zelf maakt, en in mijn geval houdt de stad op aan mijn achtertuin.

Heeft het succes van ‘Modern Family’ er mee voor gezorgd dat je een rol hebt gekregen in ‘The Loft’?

STONESTREET: Ja, blijkbaar zijn de producers van die film grote fans van Modern Family, en zij hebben een ontmoeting geregeld met Erik Van Looy. In het begin had hij wat twijfels, omdat hij bang was dat ik een echte komische acteur was, en dat ik niet in de sfeer van The Loft zou passen. Maar toen we samen zaten, is hij overtuigd geraakt.

Van Looy zegt altijd van zichzelf dat

hij op een filmset heel verlegen is, hij noemt zichzelf ‘een fluisterregisseur’. Klopt dat?

STONESTREET: Dat is een perfecte omschrijving: hij is iemand die niet of nauwelijks roept, maar je liever terzijde neemt om tips te geven. Ik heb graag met hem samengewerkt. Ik hou wel van zo’n bescheiden houding, ook omdat hij perfect wist waar hij heen wilde. Je kon heel goed merken dat hij zich grondig op de opnames voorbereid had.

Eigenlijk zijn jullie allebei buitenstaanders in Hollywood: hij als Vlaming, jij als iemand uit Kansas.

STONESTREET: Ja, ik ben de Amerikaanse Erik Van Looy, alleen iets dikker. (Lacht) We hebben inder-daad veel gemeen, we zijn beiden heel down-to-earth en we laten ons niet te snel door het hele circus meesleuren. Nu, we zijn voor een deel van de opnames naar België gekomen, en tussendoor hebben we een paar steden bezocht – Brussel, Brugge, Gent – en tijdens het rondrijden moest ik ook vaak aan Kansas denken. Plat, veel open velden, boerderijen… Ik voelde me helemaal thuis.

Heb je ‘The Loft’ al gezien?

STONESTREET: Alleen wat fragmenten, de afgewerkte versie nog niet.

Wat vond je van Matthias Schoenaerts?

STONESTREET: Geweldige kerel, ik heb me erg met hem geamuseerd. We hadden ook iets gemeen, want hij is net als ik een grote fan van ‘ultimate fighting’. We hebben afgesproken om samen naar een gevecht te gaan als hij nog eens naar de VS komt.

Denk je dat een doorbraak in Hollywood mogelijk is voor hem?

STONESTREET: Hij heeft in ieder geval een kans. De mensen in de filmindustrie zullen hem dankzij Rundskop en The Loft zeker leren kennen. Hij zal dus wel aanbiedingen krijgen. Hollywood zal aan zijn mouw trekken en hij zou gek zijn om niet te antwoorden. Misschien moet hij erover nadenken om hier te komen wonen.

Je was al bijna veertig toen je doorbrak met ‘Modern Family’, en in de jaren daarvoor heb je weinig meer dan wat bijrollen kunnen doen. Waren dat harde tijden?

STONESTREET: Het is niet gemakkelijk geweest: ik heb toch bijna dertien jaar moeten krabben om rond te komen. Nu, ik wil dat ook niet overdrijven, want het is niet alsof ik zware handenarbeid heb moeten doen of mijn gezondheid op het spel heb moeten zetten om te overleven. Maar de onzekerheid weegt zwaar door: als je tijdens audities zo vaak afgewezen wordt, begin je aan jezelf te twijfelen, of je wel goed genoeg bent om het in dit vak te maken.

Jouw fysiek ligt natuurlijk ook niet voor de hand in Hollywood.

STONESTREET: Ja, ik zal nooit een actieheld worden. (Lacht) Daar heb ik nooit mee ingezeten, want er zijn – zeker op televisie – meer dan genoeg rollen voor acteurs die er niet als een fotomodel uitzien. Alleen hangt het vaak van heel kleine dingen af of je ingehuurd wordt of niet, bijvoorbeeld of je gezicht bij de baas van de zender in de smaakt valt. En als je dan een rol krijgt, moet je nog het geluk hebben dat de serie een succes wordt: voor elke Modern Family zijn er honderd andere reeksen die niet aanslaan. Mijn vriendin staat aan het begin van haar carrière als actrice, en deze week waren we nog bezig over hoe ze probeert om door te breken en waar ze over een paar jaar zou willen staan. Tijdens ons gesprek kwamen alle haren op mijn armen recht, omdat ik aan mijn eigen verleden terugdacht. Ik kan me nu niet voorstellen dat ik die hele lange weg weer zou moeten afleggen. Als ik niet op voorhand wist dat ik ooit in een reeks als Modern Family terechtkwam, zou ik niet opnieuw beginnen.

MODERN FAMILY – SEIZOEN 2.

Uit op dvd vanaf 29/2 (Fox).

Het eerste seizoen loopt momenteel op 2BE, het derde op Prime Series.

DOOR STEFAAN WERBROUCK

ERIC STONESTREET ‘EEN ACTIEHELD ZAL IK NOOIT WORDEN, MAAR DAAR HEB IK NOOIT MEE INGEZETEN.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content