en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1 EXPO Patinir

Tot 7/10, Prado, Madrid

Het oeuvre van de mysterieuze 16e-eeuwse Vlaamse schilder Joachim Patinir mag dan slechts een twintigtal doeken tellen, zijn invloed was niet te schatten. Door zijn werk naast dat van voorgangers en navolgers te plaatsen, toont het Prado waarom Patinir ‘de vader van de landschapskunst’ wordt genoemd.

www.museoprado.es

2 FILM Der blaue Engel

Vanaf 10/8, Ecran Total, Arenberg, Brussel

Josef von Sternberg raakte tijdens de opnames van Der blaue Engel hele- maal in de ban van Marlene Dietrich. De rest van de wereld volgde spoedig nadat ze haar in de rol van de verleidelijke exotische danseres Lola Lola had gezien.

www.arenberg.be

3 FESTIVAL Marktrock

10-12/8, Ladeuzeplein en Oude Markt, Leuven

Dan toch geen grafrede, maar wel verjaardagswensen: bij zijn 25e editie telt de Leuvense rockdriedaagse nog slechts twee podia, maar de affiche bevat nog steeds de betere Belgische rock (Mintzkov, Absynthe Minded) en dance (Shameboy, Magnus, Jan Van Biesen) én met internationale topacts (Erykah Badu, Kanye West, Morcheeba).

www.marktrock.com

4 FOTOGRAFIE Weegee

Tot 15/10, Musée Maillol, Parijs

Verkeersslachtoffers in plassen bloed, gruwelijk verse misdaden: fotojournalist Arthur Fellig (1899-1968) leek steeds te weten waar en wanneer het in New York te gebeuren stond – zijn pseudoniem is niet toevallig een verbastering van ouija.

www.museemaillol.com

5 LITERAIR FESTIVAL Het Grote Verlangen

10/8 tot 1/9, Genk, Hasselt, Heerlen, Maastricht

Jules Deelder, Tom Lanoye, Bart Chabot en een keur andere gevestigde waarden en jonge honden verwennen de literatuurliefhebber tijdens Het Grote Verlangen. Muziek, theater en beeldende kunst helpen de woordenstroom verteerbaar te houden.

www.hetgroteverlangen.eu

6 FESTIVAL Brussels Summer Festival

10-26/8

Het voormalige Eu’ritmix gaat verder onder een nieuwe naam, maar blijft trouw aan zijn opzet: een cultuurfeest in hartje hoofdstad met concerten, straatartiesten, theater, film, tentoonstellingen en talent uit heel Europa. Een greep uit de meer dan 150 acts: Asstrolab, Arid, Donkey Diesel en Vaya Con Dios. www.euritmix.be

7 EXPO La Beauté de L’Ordinaire

Tot 9 september, Museum Botanique, Brussel

Hoe banaal wij België ook mogen vinden, de bezoekers van de 10e Internationale Biënnale van de Architectuur van Venetië waren gecharmeerd door ‘de schoonheid van het alledaagse’. Bekijk typisch Belgische huizen, wegen en stukjes groen eens met andere ogen.

www.botanique.be

8 BOEK The spirit of Berlin

Nu uit, Taschen

Een stad die twee wereldoorlogen en een betonnen scheidingsmuur overleeft, verdient hulde. In de vorm van een fotoboek bijvoorbeeld, met meer dan 700 pagina’s die terugblikken op de turbulente geschiedenis van de intussen weer hyperhippe metropool.

www.taschen.com

9 EXPO Films in common/ Monuments of sugar

Tot 8/9, Argos, Brussel

Argos presenteert sociaal geëngageerde kunst in tweevoud. Films in Common brengt wanhopige Russische emigranten en de bouwers van Chinese megasteden in beeld, terwijl Monuments of Sugar het traject van de Europese suikerhandel volgt. www.argosarts.be

10 CONCERT Rickie Lee Jones

8/8, Rivierenhof, Deurne

De zelfverklaarde Duchess of Coolsville mag dan op haar jongste plaat nogal de religieuze toer opgaan, live staat Tom Waits’ oude vlam nog steeds garant voor een hoogst genietbare mix van stevige rock en rustige pop.

www.openluchttheater.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content