Met Tot Altijd (zie bespreking in de bioscooprubriek) krijgt het genre van de Vlaamse ziektefilm er een nieuwe vertegenwoordiger bij. Een overzicht van alle aandoeningen die de afgelopen jaren bij ons verfilmd werden.

MUCOVISCIDOSE ADEM

Een rebelse tiener snakt naar adem – én liefde – in dit levenslustige emodrama over mucoviscidose, de progressieve en levensbedreigende longziekte waarmee ook debuterend regisseur Hans Van Nuffel kampt.

AUTISME BEN X

Tv-(gebrek-aan-) persoonlijkheid Nic Balthazar maakt zijn regiedebuut met een op feiten gebaseerd misbaksel over een op school gepeste puber met asperger – een vorm van autisme.

FRONTAAL SYNDROOM DIRTY MIND

Lolbroek Wim Helsen debuteert als de verlegen schlemiel die na een ongeval ontwaakt als zelfzekere stuntpiloot. Dramady van Pieter Van Hees over frontaal syndroom, een hersenletsel als gevolg van een harde klap met progressief, impulsief gedrag als vaak voorkomend symptoom.

DOOFHEID, LISPELEN, STIJVE ARM EX-DRUMMER

Een lispelende zanger, dove gitarist, bassist met stijve arm en een drummer die niet kan drummen, vormen de line-up van Koen Mortiers zwarte komedie naar het gelijknamige boek van Herman Brusselmans. Moa ven toh!

MS, VERLAMMING, BLINDHEID HASTA LA VISTA!

Een jonge MS-patiënt, een verlamde twintiger en hun blinde buddy trekken richting Spanje om daar in een bordeel hun maagdelijkheid te verliezen. Komedie van Geoffrey Enthoven met als motto: ‘Je bent jong en fysiek gehandicapt, maar wil toch wat!’

ALZHEIMER DE ZAAK ALZHEIMER

Erik Van Looy scoort een hit met deze hollywoodiaanse thriller over een oudere huurmoordenaar wiens geheugen hem steeds vaker in de steek laat. Erik Van Looy scoort een hit met deze hollywoodiaanse thriller over… euhm, juist ja.

ZWAKBEGAAFDHEID DENNIS VAN RITA

Huismoeder Rita ontfermt zich over haar volwassen, maar licht mentaal gehandicapte zoon Dennis, zelfs al heeft die laatste in de gevangenis gezeten wegens aanranding. Matthias Schoenaerts ‘goes half retard’ als dommige Dennis.

DEMENTIE MEISJES

De zeventigjarige Claire verkiest het concertpodium boven de bejaardenhome, tot niet alleen haar botten, maar ook haar brein begint af te takelen. Crowdpleaser van Enthoven over een meidengroep van de derde leeftijd.

PARANOIA PULSAR

Opnieuw Schoenaerts mist zijn lief zo hard dat hij ervan overtuigd is dat zijn computer wordt gehackt. Romantische cyberthriller van Alex Stockman over de wifi-zone tussen liefde en obsessie, waan en werkelijkheid.

KANKER THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN

Een choleriek, maar gelukkig koppel – Veerle Baetens als tatoeageartieste en Johan Heldenbergh als Vlaamse cowboy – ziet hun dochtertje sterven aan kanker. Een noodlottragedie annex -komedie van Felix van Groeningen, uit in 2012.

DOOR DAVE MESTDACH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content