I LOVE MUSICAL

Zondag 25/12, 22.05 – één

In deze woelige tijden kan één op Evy Gruyaert blijven rekenen. Het boegbeeld verlengde haar contract, presenteert straks Zoo of Love en wordt ook nog eens het gezicht van I Love Musical. ‘We maken telkens een special bij de première van een Vlaamse musical’, legt Gruyaert uit. ‘ Fiddler on the Roof bijt de spits af, later volgen afleveringen over The Producers en de musicalversie van Ben X.

Kom jij nu uit de kast als liefhebber van musicals?

EVY GRUYAERT: Goh, ik ben het genre nu pas echt aan het ontdekken. Ik was wel al een paar keer naar musicals gaan kijken. Van Daens was ik bijvoorbeeld zwaar onder de indruk en tijdens een trip naar Londen heb ik genoten van Cats op West End. Maar ik ben er nog niet genoeg in thuis om mezelf een fan te noemen. Net als de kijker ben ik veeleer een geïnteresseerde toeschouwer, en dat is volgens mij een leuke invalshoek om er een programma over te maken.

Wat tonen jullie zoal in ‘I Love Musical’?

GRUYAERT: We gaan onder meer backstage zodat het publiek te weten komt wat er allemaal bij een musical komt kijken: de voorbereidingen, de bouw van het decor, de repetities, de rol van de dirigent… De dag van de première spreek ik op straat ook enkele gelukkigen aan die met mij naar de voorstelling mogen om achteraf te vertellen hoe ze alles beleefd hebben. Uiteraard gaan we ook met de acteurs praten. Er wordt wel eens lacherig gedaan over musical, maar als acteur moet je er wel multigetalenteerd voor zijn: naast acteren moet je nog kunnen zingen en soms zelfs dansen.

Het huizenhoge cliché bij musical: kunnen ze het niet zeggen in plaats van het te zingen?

GRUYAERT: Zo dacht ik er vroeger ook wel eens over, maar bij I Love Musical kom je te weten dat acteurs niet zomaar in zingen uitbarsten. Een nummer kan bijvoorbeeld een bepaalde emotie in het verhaal overbrengen. Die liedjes zijn vaak niet van de minste: ik betrap mezelf er sinds de opnames op dat sommige liedjes dagen later nog in mijn hoofd zitten.

Als ik je zo hoor, ben je straks nog zelf tot een rolletje in een musical te verleiden?

GRUYAERT: Wie weet, maar laat ik me nu maar eerst op het programma zelf toeleggen. Ik presenteer het niet alleen, ik werk ook mee met de ploeg van productiehuis Sultan Sushi. Zo gaan we voor elke aflevering op zoek naar onverwachte links. Wist je bijvoorbeeld dat School is Cool iets met Fiddler on the Roof heeft? Wat ga ik nog niet aan je neus hangen, maar zeg nu zelf: School is Cool zou je niet meteen met musical in verband brengen, hé?

We zouden niet durven. Neem je de presentatie bloedernstig of mogen ondeugende vragen ook?

GRUYAERT: Als ik er eens iets onverwachts kan tussensmijten, zal ik me zeker niet inhouden. Maar het is nu ook niet de bedoeling om die musicalmensen keihard op de rooster te leggen. Het zijn geen sloebers die van alles mispeuterd hebben. Integendeel, mijn respect voor mensen die musical maken, is alleen maar toegenomen. Als I love Musical dat ook bij de kijkers kan teweegbrengen, is onze opdracht al grotendeels geslaagd.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content