Op zijn nieuwe plaat geeft Tom Helsen het woord aan de crème van de Vlaamse zangeressen. Slimme zet allicht, want Helsen houdt de muziekbusiness en iTunes nauwlettend in de gaten.

Ben jij een techneut?

Ik ben veeleer het omgekeerde. Al moet ik wel toegeven dat zowat 90 % van de dingen die ik doe, via de computer geregeld worden. Meestal check ik mijn mails in de vlucht, maar dat gebeurt wel om de vijf minuten.

Bekijk je je mails ook als je onderweg bent?

Ja, ik heb een abonnement waarmee ik overal online kan. Ik gebruik dat niet om YouTubefilmpjes te bekijken op de trein, dan wordt het snel duur, maar wel om gauw een mail te beantwoorden of iets op te zoeken. Ik heb een smartphone gekocht met veel functies die een kwart kost van wat een iPhone kost.

Wil je soms niet gewoon met rust gelaten worden?

Dat valt best mee. Soms werk ik een half jaar in stilte aan een plaat en komt niemand wat vragen. Maar als de promotiemachine op gang komt, verschijnen er aanzienlijk meer berichten in mijn inbox.

Van promo gesproken: schuim jij ook Facebook af op zoek naar nieuwe zieltjes?

Ik ben een van die weinige mensen in Vlaanderen die niet op Facebook zitten – noch persoonlijk, noch voor mijn muziek. In al die hypes dacht ik dat ik Facebook wel even kon overslaan en dat het snel zou overwaaien. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb: ik weet dat het bij mij een verslaving zou worden, ook al boeit het me niet zo.

Werk je ook veel met de computer als het op je muziek aankomt?

Helemaal niet. Tot voor kort nam ik alles met een minidisc-apparaatje op, maar dat is nu stuk. Zo wil ik ideetjes onthouden. Ik werk wel samen met mensen die veel van muziekprogramma’s kennen.

Zijn er websites die je op de voet volgt?

Ik ben voor een stuk mijn eigen platenfirma, dus volg ik ook wel de business achter de muziek. Ik moet dat doen, maar het interesseert me ook. Wat scoort er in de ultratop, wat zijn de hypes… Ik xwil een goed beeld hebben van wat er leeft.

Kun je nog leven van je muziek als iedereen online om het even wat gratis downloadt?

Niemand verkoopt nog veel platen. De platenverkoop is gezakt naar 20 % ten opzichte van vroeger. Er bestaat nog een publiek dat platen koopt, maar steeds meer mensen schaffen zich via iTunes enkel de nummers die ze leuk vinden aan, en niet de volledige plaat. Vandaar dat veel muzikanten singles uitbrengen in plaats van volledige platen. Zelf maak ik wel nog albums, maar die verkoop ik dan ook via iTunes.

‘The Truth About That Girl And Me’, de nieuwe plaat van Tom Helsen, met bijdragen van onder meer Lady Linn, Hannelore Bedert en Sarah Bettens, ligt nu in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content