I AM LEGEND **

WILL SMITH in 'I AM LEGEND'. New York loopt leeg.

Zaterdag 4/9, 20.40 – VT4. Francis Lawrence met Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan. VS 2007.In I Am Legend hoef je niet meer naar de groene long Central Park om in Manhattan van wat rust te genieten: heel New York is verlaten, overwoekerd door onkruid en verlamd door de stilte. Net dat akelige, surreële decor van de desolate metropool geeft een intrigerend cachet aan deze sf-thriller, waarin Will Smith na de doortocht van een allesverwoestend virus de laatste overlevende mens op aarde is.

Richard Mathesons klassieke sf-roman waarop dit post-apocalyptische vampierverhaal gebaseerd is, werd al twee keer verfilmd: eerst als The Last Man on Earth (1964), nadien als The Omega Man (1971). Die adaptaties kunnen echter niet tippen aan deze update van Francis Lawrence, een gewezen videoclipregisseur voor onder meer Britney Spears, Green Day en Lady Gaga die in Hollywood debuteerde met de satanische horrorfilm Constantine (2005).

Na Vincent Price en Charlton Heston vertolkt nu Will Smith de rol van Richard Neville, een militaire wetenschapper die samen met zijn Duitse herdershond en een geweer in een doods Manhattan rondstruint. Ruim een uur lang vult Smith bijna alleen het scherm. Hij doet dat met zoveel zelfzeker charisma dat I Am Legend ook een fascinerende exploratie van menselijke wanhoop en eenzaamheid wordt.

Wanneer dit fin du monde-visioen zich echter toespitst op het ongeloofwaardige horrorgegeven van terreur zaaiende kannibalistische zombies, verliest de film een deel van zijn hypnotiserende kracht. Daarbij opteert Lawrence immers voor standaardschokeffecten en geeft hij het originele verhaal een spirituele draai. Niettemin blijft het lege en verwoeste urbane landschap grandioos indrukwekkend: het lijkt wel een moderne prairie geïnspireerd op de westerns van John Ford.

Een prequel zit in de pijplijn! Lawrence heeft intussen wel nog een hele rits andere projecten lopen, waaronder een verfilming van The World Without Us, een ecologisch essay van journalist Alan Weisman over wat er met de aarde gebeurt als de mens zou verdwijnen. Eerst krijgen we echter nog Water for Elephants, een adaptatie van Sara Gruens bestseller over een aspirant-dierenarts die zich aansluit bij een rondreizend circus. De dikhuidtemmer van dienst is Twilight-ster Robert Pattinson.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content