HUMOR ONDER HET HAKENKRUIS

20.50 – CANVAS

‘Heil Hitler! Das Schwein ist tot.’ Onder die noemer maakte Rudolph Herzog – zoon van de bekende regisseur Werner Herzog – een documentaire over hoe humor je je nek kon kosten in nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De manier waarop Charlie Chaplin in The Great Dictator het dictatoriale regime van de Führer over de hekel haalde, is natuurlijk legendarisch, maar ook binnen de Duitse samenleving werd met scherp geschoten op het Derde Rijk. Veel grappenmakers kwam dat nadien duur te staan. Zo vertelde priester Joseph Müller uit het bisdom Hildesheim in Midden-Duitsland tijdens een ziekenbezoek een grapje over Hitler en Goering. Müller werd verklikt en kreeg de doodstraf wegens ‘ondermijning van de wilsvolharding van het Duitse volk’.

Andere lolbroeken kwamen er met de schrik van af. De Weense acteur Fritz Muliar moest nadat hij enkele brave Hitlermoppen had getapt, als straf naar het Oostfront, maar hij kwam heelhuids uit de oorlog. In een rondreizend circus had een dresseur dan weer zijn apen de Hitlergroet aangeleerd. Van staatswege kwam prompt een reactie: er werd een decreet uitgevaardigd dat dieren verbood om de ‘Sieg Heil’ te brengen. Wie beweert dat de nazi’s zélf geen gevoel voor humor hadden, weet nu dus ook beter. Met het toenemen van het verzet staken ook galgenhumor en burgerzin de kop op. Zo riep de toen erg populaire acteur Hans Otto, terwijl hij bont en blauw geknuppeld uit het raam van de Gestapo-verhoorcentrale bungelde: ‘Dit is mijn mooiste rol ooit!’ Een seconde later lag zijn lichaam twee verdiepingen lager. Met Humor onder het Hakenkruis levert Herzog een verfrissende, maar tegelijk onthutsende kijk af op de donkerste politieke jaren uit de vorige eeuw.

De Tabel van Mendelejev Nieuw seizoen van de latenightquiz waarin twee teams van BV’s het tegen elkaar opnemen. Zie ook woensdag (22.00 – één) The Schools Lottery Nieuw programma waarin bekende Britten vrijuit praten over hun resultaten op school. Geef toe: dit is toch zo over te zetten naar de Vlaamse televisie? Eindelijk nog eens een format voor Eva Pauwels en Joyce van Nimmen! (20.00 – BBC2) Meteorites! (0) Chris Thompson, VS 1998. De rampenfilms zijn weer in zwang in Hollywood. Dit is een rampzalig en mak voorbeeld, met als decor een woestijnstadje in Arizona dat plots opnieuw solidariteit kent wanneer het door een meteorencatastrofe getroffen wordt (14.30 – BBC 2) Babettes Gaestebud *** Gabriel Axel, DK 1987. Smaakvol en met een Oscar bekroond filmbanket, naar Karen Blixen, over een Franse chef de cuisine die dankzij haar gastronomisch talent een strenge religieuze Scandinavische gemeenschap opnieuw de levensvreugde en het geluk laat ontdekken. De in kostuums van Karl Lagerfeld geklede Stéphane Audran is voortreffelijk in een van de meest culinair appetijtelijke films ooit. (15.00 – ARTE) Les anciens de Saint-Loup * Georges Lampin, FR 1950. De moord op hun oude vlam brengt drie oude schoolkameraden, waarvan er twee hun kinderziel verloren hebben, opnieuw met elkaar in contact. Weinig spraakmakende tragikomedie met Bernard Blier en Serge Reggiani. (15.10 – France 3)

(G.V.A.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content