HOW TO GROW A PLANET?

Dinsdag 8/5, 22.15 – Canvas

Net wanneer je denkt dat de natuurafdeling van de BBC nu wel elke steen heeft omgedraaid, komt de Schotse geoloog Iain Stewart toch nog met een uitzonderlijke kijk op de aarde: How to Grow a Planet, of hoe we de planten dankbaar moeten zijn. ‘Al jaren probeer ik de krachten achter onze planeet te doorgronden’, begint Iain Stewart in een heerlijk Schots accent aan How to Grow a Planet. ‘Als geoloog dacht ik dat steen het hart van alles was. Intussen heb ik geleerd dat niet enkel vulkanen en bewegende aardplaten onze aarde bepaald hebben. Op cruciale momenten heeft nog een andere kracht onze planeet mee gevormd: planten.’

In How to Grow a Planet leren we hoe planten het pad hebben geëffend voor elk ander leven op aarde. Dankzij planten konden de amfibieën het water verlaten om op het land te gaan leven en planten zorgden voor de opkomst en de ondergang van de dinosaurussen. Ook insecten, zoogdieren, vogels en de mens hebben hun leven aan de planten te danken. Vergis u niet, die deden dat alleen maar uit eigenbelang en hun streven naar dominantie over de planeet.

In drie afleveringen zal Iain Stewart uitleggen hoe planten de aarde van een barre, vijandige paarse rots vol giftige gassen hebben veranderd in een plaats die we thuis kunnen noemen. Stewart kent u misschien van Journeys From The Centre Of The Earth, The Climate Wars en Hot Planet. Wat het werk van de Schot zo aangenaam om naar te kijken maakt, is dat hij de school van David Attenborough in ere houdt. Hij is niet te beroerd om zich op de meest onherbergzame plekken te begeven of zichzelf in een penibele situatie te werken om net wat duidelijker zijn punt te maken.

Ook voor How to Grow a Planet laat Stewart zich niet onbetuigd. Zo laat hij zich opsluiten in een ruimte vol planten, die afwisselend verduisterd en belicht wordt, om – met het risico verstikt te worden – aan te tonen hoe ingrijpend fotosynthese wel is. Daarnaast beklimt hij een eeuwenoude sequoia van negentig meter hoog, om te verklaren dat deze boom zo’n groeistuip kreeg om ooit aan hongerige sauropoda te ontkomen. Om te bewijzen dat planten een ware chemische oorlog voeren zet hij grijnzend zijn tanden in een Habanerochilipeper, zowat het strafste spul dat er is. Stewart wordt pas echt ‘a wee bit excited’ wanneer hij zuurstof opsnuift die 2,5 miljard jaar in steen bewaard gebleven is.

In de eerste aflevering, Life From Light, gaat Stewart in Afrika en Vietnam op zoek naar afstammelingen van de planten die het leven op aarde hebben mogelijk gemaakt. Door voor het eerst het licht van de zon in energie en vooral ook zuurstof om te zetten, creëerden die niet alleen de atmosfeer, maar ook de aarde onder onze voeten. En zo beslisten ze welke dieren leefden en stierven…

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content