Zondag 3/6, 20.25 – 2BEEen paar weken nadat Gregory House er in de Verenigde Staten mee ophield, bergt de populaire dokter nu ook bij ons voorgoed zijn wandelstok op. Hoe de dramaserie eindigt, laten we u liever zelf ontdekken; daarom blikken we hier alvast eens terug op acht seizoenen House M.D. aan de hand van enkele cijfers en weetjes.

House M.D. ging in de Verenigde Staten van start op 16 november 2004, met een aflevering die werd geregisseerd door Bryan Singer, de man achter The Usual Suspects en X-Men. Uiteindelijk zijn er 170 afleveringen van gemaakt.

In 2009 kreeg de serie de titel van ‘meest bekeken reeks ter wereld’, met een publiek van meer dan 80 miljoen kijkers verdeeld over 66 landen. House nam de eerste plaats over van CSI: Miami en stond die in de jaren die volgden niet meer af.

In 2011 stond House – het personage – bovenaan op de lijst van ‘meest besproken fictieve personen’ op Facebook. In Mexico bestond er zelfs even een Facebook-groep die de man als president van het land wou.

Voor tv-zender Fox heeft de serie in acht seizoenen 1,6 miljard dollar aan reclame-inkomsten opgeleverd. Wat de drang van de bazen verklaart om toch iets langer door te gaan dan hoofdrolspeler Hugh Laurie en bedenker Shore eigenlijk wilden.

In het bureau van Wilson hangen verschillende filmposters, waaronder een van Touch of Evil, het meesterwerk van Orson Welles uit 1958 over een mankende detective die zaken oplost aan de hand van de ingevingen die hij doorkrijgt van zijn ‘game leg’, zijn kreupele been.

De zeldzame immuniteitsziekte lupus was van bij het begin een running gag in de serie: in zowat elke aflevering werd ze weleens genoemd als mogelijke boosdoener, maar nooit was het de oplossing. In het derde seizoen ontdekt House’s baas Cuddy zelfs dat hij zijn voorraad pijnstillers verstopt in een handboek over de ziekte, waarop de dokter zegt: ‘It’s never lupus.’ Desondanks was lupus één keer wel de juiste diagnose, in een aflevering in het vierde seizoen over een goochelaar die een aanval krijgt op het podium.

House M.D. kreeg al 25 Emmy-nominaties, waarvan er vijf werden verzilverd . Grootste ‘loser’ is hoofdrolspeler Hugh Laurie, die sinds 2005 elk jaar genomineerd werd in de categorie ‘beste acteur in een dramaserie’, maar nog nooit won. De verwachting is dat hij dit najaar als afscheidscadeau alsnog een Emmy krijgt.

De ultieme eer is House M.D. wel al te beurt gevallen: de reeks stond centraal in een cursus die aan de Witten/ Herdecke-universiteit van Duitsland werd gegeven aan studenten geneeskunde. Weliswaar om te tonen hoe je je als dokter vooral níet moet gedragen aan het bed van een patiënt.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content